Handschrift van de duivel – Donald Nolet
Zina Welter, een briljante jonge wiskundige, heeft zich teruggetrokken uit de maatschappij. In haar afzondering is ze gefascineerd geraakt door het Voynich Manuscript, een eeuwenoud geïllustreerd werk, geschreven in een onbekende taal. Zina ontwikkelt een algoritme dat dit mysterie eindelijk moet ontcijferen. Op een bijeenkomst van Voynich-deskundigen ontvouwt ze haar plan. Vanaf dat moment wordt ze meegesleurd op een zoektocht dwars door Europa. Terwijl de ware betekenis van het manuscript steeds duidelijker wordt, stapelen de verontrustende gebeurtenissen zich op. Wie kan Zina nog vertrouwen?
Zina Welter, een jonge wiskundige, is onderweg naar het Voynich-weekend in London. Op het forum heeft ze Simon Walcott leren kennen, de voorzitter van het weekend en tevens initiator van voynichvoices.com. De reden waarom ze hierheen gaat, komt door haar vroegere hoogleraar William Currier van Princeton. Die had haar een link doorgestuurd die verwees naar het eeuwenoude Voynich-manuscript.
Zina had een algoritme bedacht, die wel eens het raadsel zou kunnen ontcijferen. Op het Voynich-weekend is ze gastspreekster en daar vertelt ze over haar plan. Ze ontmoet daar naast Currier onder meer de Tsjechische hoogleraar Svoboda en de mysterieuze Perenelle, actief in het plantkundige deel van de Voynich, die ook in de ban zijn van het manuscript.
Bij terugkomst van haar toespraak, blijkt er te zijn ingebroken in haar hotelkamer. Alsof dat nog niet genoeg is krijgt ze ook mailtjes en verzoeken op het forum om het Voynich-manuscript met rust te laten door een zekere Barschius, een van de mogelijke eigenaren van het manuscript uit de 17e eeuw. Zina vraagt zich af waarom nu juist haar dit overkomt. Als ze bijna op het perron staat om weer naar huis te gaan, wordt ze gebeld door Simon. Die heeft iets wat ze moet zien, wat een compleet nieuw licht zal werpen op de Voynich.
Wat later zit ze samen met Simon, Svoboda en Perenelle naar een brief van Cedric Calloway gericht aan de heer Von Schwarzenau te kijken. Waarin staat dat er een voorstel wordt gedaan voor honderdzestien folia aan onbeschreven perkament. Een folia is twee aaneengesloten bladzijden. Het Voynich bestaat uit honderdtwee folia.
Zina wordt door Simon benaderd om samen met Svoboda en Perenelle aan het uitpluizen van de raadsels rondom het manuscript te gaan werken, wat later een zoektocht door Europa zou worden. Als ze besluiten om naar Wenen te gaan, gaat Zina op een voorwaarde mee. Zina zet dan ook het bewuste algoritme in elkaar, wat hun ook verder op weg helpt.
Barschius begint haar steeds meer hulp te bieden in zijn mailtjes, al is het soms in raadsels. Als Simon en zij worden overvallen en haar gloednieuwe laptop wordt gestolen, weet Zina niet meer of iedereen echt wel is wie hij of zij zegt dat ze zijn. Hoe gaat dit aflopen, komen ze ooit achter de raadsel rondom het manuscript?
Tussen het verhaal in het heden worden er in afzonderlijke hoofdstukken ook de verhalen verteld voorafgaande aan het Voynick-manuscript. Dat begint bij december 1610 in Praag, waarin je kennis maakt met Jacob Horcicky de Tepenec, de hofbotanist van keizer Rudolf II van Habsburg, de astronoom Johannes Kepler en de geniale Nederlandse uitvinder Cornelis Drebbel, die allemaal iets te maken hebben met het bewuste manuscript.
Laat ik voorop zeggen dat oud schrift mij altijd heeft gefascineerd. De cover spreekt al voor zichzelf, apart en mysterieus. De wetenschap dat het Voynich-manuscript nog nooit ontcijferd is, is vreemd genoeg ook magisch. Zodra je het manuscript ziet, weet ik haast zeker dat iedereen toch gaat zoeken naar iets van schrift of herkenbaar iets. Het verhaal is echt zo apart opgezet, je switcht van het heden naar het verleden. De verschillende mensen die ieder een andere kijk op het script hebben en andere wetenschappen of theorieën erop loslaten is ook er goed gevonden. Ik heb wel hier en daar woorden of beelden ervan opgezocht, uit nieuwsgierigheid, want op zich wordt alles in het geheel goed uitgelegd. Eigenlijk moet ik zo min mogelijk vertellen en alleen zeggen: “Gewoon lezen en genieten van het verhaal”, want het is een meesterwerk.
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 978 90 234 9683 0
Aantal pagina’s: 336
Prijs: € 19,90
ISBN Ebook: 978 90 234 9434 8
Prijs Ebook: € 12,99
[bol_product_links block_id=”bol_5756fc7b6fcfc_selected-products” products=”9200000051581506,9200000058617101″ name=”Handschrift van de duivel – Donald Nolet” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]