Yucca – Peter Terrin
Is een man nog een vader als zijn kind niet meer leeft? Dit vraagt Viktor zich af wanneer hij na elf jaar vrij komt uit de gevangenis. De wereld die hem destijds heeft veroordeeld voor de dood van zijn kind, herkent hij niet meer. Op zoek naar houvast ontmoet hij de Gier, een oude man uit het misdaadmilieu. Renée, wereldberoemd conceptueel kunstenares, overleefde als vierjarige een herseninfarct. Op haar negende ontdekt ze haar bijzondere krachten. Haar werk verandert tal van mensenlevens, terwijl haar leven eenzaam is en wordt bedreigd. Het is 2035. Ze maakt een opname voor haar zoontje Willem, spreekt hem toe opdat hij later zou begrijpen wat er gebeurd is. In 1985 is haar grootvader, een politie-inspecteur, getuige van de laatste en bloedigste terreuraanval van De Bende. Vanaf de parkeerplaats voor de supermarkt ziet hij iets wat niemand anders opvalt. Dertig jaar later krijgt hij een laatste kans om zijn gelijk te halen.
Victor komt vrij na elf jaar gevangenis, krijgt een sleutel met de label “Patrick” erop en beland na een regenbui bij, zoals hij hem noemt: “De Gier”. De sleutel blijkt van een studio te zijn waar hij zijn intrek in mag nemen. Hij leert Claude en Lisa kennen, als ze onderweg zijn naar zijn nieuwe baan. Het verpakken, inladen en vervoeren van voedsel, wat ze in een keuken iedere dag bereiden. Gaandeweg leert hij meerdere mensen die er werken kennen. Soms op een harde manier en soms intiem. Dan krijgt hij van Claude de naam als goedmaking… maar werkt het als goedmakend?
Renée heeft als een vierjarig meisje een herseninfarct overleefd. Ze woont in een kasteel. Op haar zevende overlijdt haar vader. Er wordt besloten dat ze naar een aangepaste school moet, hier zijn de rollen omgekeerd. Op de normale school werd ze zoals ieder kind normaal behandeld, maar wisten ze van haar beperking af. Op de nieuwe wordt ze iedere dag eraan herinnerd dat ze een beperking heeft. Dan komt het slechte nieuws, haar oma en haar moeder zijn verongelukt bij een kettingbotsing op de snelweg. Haar opa neemt nu de taak van haar ouders over. Ze besluit de kunstwereld in te gaan, wat haar goed afgaat. Ze maakt net als haar opa voor haar heeft gedaan, een opname voor haar zoontje, om alles uit te leggen… maar zal hij het begrijpen?
Het verhaal begint met de gedachtegang van twee mensen, ieder een totaal ander beeld op de wereld. Victor komt na elf jaar uit de gevangenis en wat Peter Terrin mooi omschrijft is, dat hij ineens een keuze heeft. Iets heel simpels eten, in de gevangenis had je geen keuze, kom je vrij sta je ineens 2 uur in een supermarkt wat wil ik eten? En dan het verhaal van Renée, herseninfarct als kind, in een klas zitten met “normale” kinderen zo een ander beeld heeft, dan een aangepaste school. En zo zitten er meer momenten in die je aan het denken zetten, jouw gedachtegang. Een heel bijzonder verhaal, met bijbehorend denkwerk.
Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN: 978 90 234 9928 2
Aantal pagina’s: 400
Prijs: € 19,99
[bol_product_links block_id=”bol_57e2753712f0c_selected-products” products=”9200000057137766,9200000063028781″ name=”Yucca – Peter Terrin” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]