Het medaillon van Chagall – Reina Crispijn
Fleur Villerius is een bekend kunstschilder. Tijdens een bezoek aan haar grootmoeder krijgt ze een merkwaardig verzoek. Zou Fleur een medaillon terug willen brengen naar de rechtmatige eigenaar? Om haar wens duidelijker te maken, geeft haar grootmoeder het dagboek dat ze voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog heeft geschreven. Fleur krijgt alleen de naam van de eigenaar van het medaillon te horen en de stad waarin hij woont, Parijs. Ze wil haar grootmoeder niet teleurstellen en gaat op reis. Fleur geniet van de bruisende sfeer in de Franse hoofdstad, maar lukt haar opdracht? En zal ze tijdens haar verblijf in Parijs ook nog haar eigen geluk kunnen vinden?
Fleur had afgesproken op het landgoed De Wagenborgh met Freule Fentener van Stoetwegen om afspraken te maken voor een portretschilderij. Bij ontvangst voelde ze zich even in Downton Abbey toen een butler de deur opendeed. In een kamer vol antiek waar ze moet wachten, staat zelfs een prachtige Fabergé-ei. Zodra de Freule de kamer binnenkomt, voel je de spanning tussen de vrouwen. Via haar vriendinnen had ze over Fleur’s schilderkunst gehoord. Fleur vond de vrouw wat afstandelijk en bij de opmerking dat ze haar ouder had verwacht met meer levenservaring, raakt Fleur geïrriteerd. Maar als ze dan ook nog eens probeert om de prijs te verlagen, staat Fleur op. In het gesprek wat volgt, besluit ze toch de opdracht aan te nemen. Buiten was het landschap weer wit geworden en als Fleur ergens van hield was het wel de winter. Ze had haar vriend Lennard in de sneeuw op een bruiloft ontmoet. Of hij de ware was wist ze nog steeds niet. In haar atelier bekeek ze het schilderij van de Freule en het was echt mooi geworden. Dan staat ineens haar vader voor de deur. Haar ouders maakte zich zorgen om haar. Fleur vertelt haar vader over de bedenkperiode die zij en Lennard hadden ingesteld en de reactie van haar vader hierop zette haar aan het denken. Het ging niet zo goed met haar grootmoeder vertelde haar vader. En aangezien zij het lievelingetje was, kon zij misschien erachter komen wat er aan de hand was. Ze sprak met haar vader af dat ze eerst naar Lennard zou gaan en daarna naar haar grootmoeder. Haar vader had helaas gelijk, toen ze Lennard met een verrassingsbezoek opzocht, deed een andere dame de deur open. Op dat moment stortte haar wereld in, hoe had ze dit niet zien aankomen. Eenmaal thuis besloot ze het weekend naar haar ouders te gaan, alleen verliep het uithuilen totaal anders dan ze zich had voorgesteld. Bij het bezoek aan haar grootmoeder, zag haar grootmoeder meteen dat er iets niet klopte. Ook haar vertelt ze wat er was gebeurt. Later in het gesprek met haar grootmoeder, komen de herinneringen van de oorlog naar boven. Over haar vriendin Lea die schilderles zou krijgen van Chagall. Wat helaas niet doorging, omdat hij naar Parijs vertrok. Ze hadden al lang zitten praten en haar grootmoeder was moe geworden, ze wilde even rusten. Fleur moest wel ’s middags terugkomen, ze had namelijk iets wat ze wilde laten zien, iets wat heel belangrijk voor haar was. Later die middag had haar grootmoeder het over een teken, haar studie Frans, haar schilderkunst, zij was het die het bewaarde medaillon en het jasje van Lea moest terugbrengen. Fleur kreeg ook het dagboek van haar grootmoeder en moest beloven dat alleen zij en niemand anders het mocht lezen. Wat was er gebeurt, dat dit zo belangrijk was voor haar grootmoeder?…
“Het Medaillon van Chagall” is zo bijzonder mooi en ontroerend liefdesverhaal van Reina Crispijn. Het verhaal beleef je door de ogen van kleindochter Fleur, maar door het dagboek van haar grootmoeder Froukje reis je ook terug in de tijd. Reina geeft met het dagboek je echt een kijk in de tijd net voordat de Tweede Wereldoorlog begon en hoe er toen over Joodse mensen werd gedacht. Daarbij geeft ze heel goed weer dat die gedachten soms voor kinderen onbegrijpelijk waren. De levenswijze van Fleur en haar grootmoeder Froukje zijn ergens zo verschillend, maar ook weer zo gelijk. Puur door het proberen het medaillon terug te brengen en het beloofde teken wat haar gegeven zou worden, reist Fleur in Parijs door zowel het verleden van haar grootmoeder als het heden waarin ze proeft wat echte liefde is. Reina beschrijft de omgeving in het verhaal echt zo gedetailleerd en zo mooi, dat je het levensecht voor je ziet. Deze echt unieke roman laat je proeven van de tijdsverschillen, waarin familie en de liefde centraal staan. En dan niet alleen de liefde tussen twee personen afzonderlijk, maar ook de liefde van een ouder of grootouder aan een (klein)kind.
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789020544176
Aantal pagina’s: 320
Prijs: € 17,50