Het genootschap van Puzzelmakers van Samuel Burr
VENI, VIDI, SOLVI…
Clayton Quist was niet een standaard twintiger van zijn tijd, sterker je zou hem zelfs ouder schatte vanwege zijn oubolligheid. Maar dat had duidelijk te maken met het feit, dat hij als baby op de stoep bij het Genootschap van Puzzelmakers was achtergelaten. Opgevoed bij de meest scherpe geesten waar dan ook. Totdat de oprichtster Pippa Allsbrook komt te overlijden, dan neemt zijn leven een totaal andere wending. En om hem op weg te helpen laat Pippa Clayton de meest mooie maar ook zeer ultieme puzzel ooit voor hem achter. Of deze puzzel hem zou helpen het mysterie rond zijn afkomst te ontrafelen, was nog maar de vraag. Tijdens deze meest bizarre zoektocht, worden de puzzel(ant)woorden haast letterlijk voor zijn ogen zichtbaar gemaakt. Maar daarnaast zal er ook een zwaar bewaard geheim worden geopenbaard, die zowel van invloed is op Clayton als de Genootschap…
(Verleden) Miss Pippa Allsbrook, Hoofd kruiswoordpuzzels, oprichter en voorzitter van het Genootschap van Puzzelmakers, stond verbaasd naar een hoedendoos te kijken die op de stoep stond. Gegraveerde letters: “H.H.” stonden op de doos. Toen ze zag wat in de doos lag, moest ze zich even vasthouden, een baby? Terwijl het prachtige ventje in haar armen lag, hoorde ze bladeren ritselen. Vanaf dat moment wist ze dat hij haar ontbrekende stukje was…
(Heden) Pippa had een vreemd verzoek, ze wilde dat “RETSRAALEZZUP” op haar rouwstuk kwam te staan. Dat vergde best aardig wat uitleg aan de bloemist. Over een uur zouden de gasten komen, maar Clayton wilde haar niet alleen laten. Hij raapte alle moed bij elkaar en ging bij haar zitten. Negenentachtig was ze geworden, de bijzondere vrouw die hem als haar eigen kind had opgevoed. Hij stopte een kruiswoordraadsel in haar kist nr. 27.122, oningevuld. Op zijn vragen voor haar zou hij nu geen antwoord meer krijgen…
(Verleden) Pippa wilde een vereniging van gelijkgestemde puzzelaars op gaan zetten en tot haar verbazing was Sir Derek Wadlow, de legendarische codebreker, internationaal schaakgrootmeester en vooraanstaand cryptoloog, ook naar de pub gekomen…
(Heden) Er waren zoveel mensen naar de wake voor Pippa gekomen, allemaal om hun laatste eer aan haar te bewijzen. Clayton wist van Amber, de dochter van de uitmuntende ontwerper van de houten breinbrekers Eric Stoppard, dat ze hem te jong vond om in dit huis te wonen. Nancy Stone, Queen van de Quizzen, de gezworen vriendin van Pippa, was ook naar de wake gekomen. Zou zij misschien iets meer weten over zijn komst bij de Genootschap. Hector had besloten dat ze gezamenlijk Pippa’s kamer konden uitruimen na de begrafenis. Zo kon een ieder iets vanuit haar kamer kiezen, al had Clayton de eerste keuze. Afwezig keek Clayton naar Pippa’s rolodex, vol adressen. Zijn vingers gingen automatisch langs alle kaartjes. Hij kon het kaartje van Nancy Stone niet vinden. Ze riepen zijn naam en hij wist al waarom. Er ging een rilling door hem heen, als hij het voor het eerst ziet. Hij nam het mee en liep de kamer uit, hij wilde alleen zijn, maar ook omdat hij wist dat er iets in zou zitten wat alleen voor hem bestemd zou zijn…
“Het Genootschap van Puzzelmakers” is een zeer bijzonder verhaal met daartussen een verscheidenheid aan puzzels, zelfs een coverpuzzel (zo gaaf). Maar voordat het verhaal begint krijg je eerst met “+11 Caesarrotatie” te maken, een zeer oude maar eenvoudige substitutie encryptie, die vernoemd is naar Julius Caesar. Elke letter wordt vervangen door een andere letter, waarbij de vervangingsletter wordt bepaald door het doordraaien of roteren van het alfabet. Beter kan je niet met een puzzelverhaal beginnen.
Daarna laat Samuel je kennis maken met Pippa, iemand die zielsveel van puzzelen houdt. Voor een ieder heeft puzzelen een andere betekenis, maar voor Pippa was het: het bewustzijn voelen; het thuisgevoel; de acceptatie. Samuel neemt je mee naar het ontstaan van de Genootschap voor Puzzelmakers, die tot in zijn grootsheid groeit. Maar daarbij laat hij het verhaal vanuit twee tijdslijnen plaatsvinden. Door de ogen van Clayton zie je haar liefde voor puzzelen, de mensen die ze daarbij tegenkomt, maar ook haar afscheid. Samuel laat Pippa’s verleden en heden zo mooi samensmelten, dat je tijdsverschillen bijna vergeet.
Als puzzelaar gaat het al je fantasie te boven als Pippa haar eigen ontworpen Alfabetibox prijsgeeft en puur door de woorden van Samuel, zie je het voor je en zou je het als lezer heel graag in je handen willen hebben. Het is zeker de verscheidenheid aan puzzels die in al zijn soorten aan bod komen, maar het is ook zeker het verhaal wat Samuel je geeft bij deze puzzels, die je raakt. Vooral de twintig minuten die een ieder na haar overlijden van haar krijgt, echt zo mooi en ontroerend. Voor iedere liefhebber van puzzels en verhalen is dit echt een unieke combinatie, maar door de puzzel van het leven zou iedereen dit meesterwerk gewoon moeten lezen…
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044365924
Aantal pagina’s: 400
Prijs: € 23,99