De Spaanse Liefdesleugen – Elena Armas
Een bruiloft in Spanje…
Een onuitstaanbare man…
En drie dagen om haar familie te overtuigen dat ze echt verliefd is…
Catalina heeft zichzelf behoorlijk in de nesten gewekt. Ze moet een date vinden voor de bruiloft van haar zus in Spanje. Helemaal nu ze tegen haar familie heeft gelogen dat ze een vriendje heeft. En dat hij meekomt naar de bruiloft, waar toevallig ook haar ex aanwezig zal zijn. Helemaal niet awkward en onmogelijk. Ze heeft vier weken de tijd om een slachtoffer te vinden en met hem de Atlantische Oceaan over te steken en haar familie te overtuigen van een klein leugentje. Aaron Blackford – Catalina’s knappe, maar arrogante en bloedirritante collega – biedt zichzelf onverwacht als vrijwilliger aan. Catalina zou hem het liefst afwijzen, maar heeft ze een andere keuze? En kan ze de leugen wel volhouden met deze man aan haar zijde?…
Catalina was in hartje Manhattan en had afgesproken met Rosie om haar gigantische probleem voor te leggen. Terwijl ze in de gangen haar gedachtegang over alles al aan Rosie vertelt, vangt Aaron Blackford ook haar gesprek op. Maar dat was niet het ergste, Aaron is haar collega maar ook haar grootste bron van ergernis. Maar dat uitgerekend hij haar een voorstel doet om haar fake-date bij de bruiloft te zijn, gaat haar verbazing te buiten. Dit kon gewoonweg niet waar zijn, godsonmogelijk. Lina weigert hem aan te kijken en spreekt via Rosie met hem, totdat ze zich wel moet omdraaien. Terwijl haar bloed kookt en ze probeert om niet uit haar slof te schieten, verdrinkt ze haast in zijn mooie blauwe ogen. Tot ergernis toe bleef Aaron aanhouden dat zij hem moest meenemen als date en Rosie, de verraadster, ging zelfs in alles met hem mee. Ze had ook wanhopig een date nodig voor de bruiloft, maar Aaron was echt gewoon totaal geen optie. Sterker in gedachte was Lina al dart pijltjes op zijn poster aan het gooien. Ze wijst hem af. Op de vergadering die volgt waar Aaron ook bij aanwezig was, vloog de gedachte die hij haar zei in haar hoofd,”Je vindt niemand in zo’n korte tijd”. Ze wordt uit die gedachte wakker geschud, als haar wordt verteld door Gerard dat ze van hogerhand een opdracht heeft gekregen, waar haar haren van overeind gaan staan. Een opendag regelen was tot daar aan toen, maar puur met de reden omdat zij een vrouw was, maakte haar pislink. Ze zit tot ’s Avonds laat nog op kantoor, als Aaron haar kantoor binnenloopt. Hij ziet dat ze nog niets op papier heeft staan voor de opendag en na heel veel aandringen wordt ze een soort van gedwongen om zijn hulp aan te nemen. Ongemerkt terwijl ze bleef zeggen dat hij haar niet hoefde te helpen, scande ze zijn hele lichaam, totdat “Por El amor de Dios” in haar hoofd kwam. Doordat ze was vergeten te eten had Aaron alias Clark Kent-lookalike zoals ze hem nu noemde, haar zijn eigen gemaakte mueslireep gegeven en Lina stond het lekkers bokkig toe. Dit ging hoe dan ook een lange nacht worden. De volgende dag op kantoor spreekt ze haar moeder via de telefoon, over de jurken die ze aan zou doen en dan komt ook haar “vriendje”ter sprake. Ze stond op het punt alles op te biechten, totdat haar moeder over haar ex Daniel begon. Iedereen begreep het dat ze nog steeds single was en net op het moment dat haar moeder naar de naam van haar “vriendje” vraagt, stapt Aaron haar kantoor binnen en zegt ze zijn naam. De nieuwsgierigheid was in Aaron’s mooie blauwe ogen te lezen. Lina kon twee dingen doen, of ze kon gaan huilen of ze kon die verdomde telefoon het raam uit gooien. Wat wilde Aaron toch van haar?…
De cover is simpel maar heerlijk zoetsappig geïllustreerd. Het is het woord “Leugen” in de titel dat je aandacht trekt bij het boek “De Spaanse Liefdesleugen” van Elena Armas. Zeker als je leest van het voorstel wat komt van de arrogante en bloedirritante collega Aaron, die haar als fake-date wil vergezellen bij de bruiloft. Dan is je eerste reactie gelijk, “Hoe dan?”. Elena Armas laat je dan ook eerst proeven van leven van Catalina alias Lina op kantoor, met haar geweldige vriendin Rosie. Ze laat je ervaren hoe temperamentvol Lina is, of kan zijn. Daarna komt de vraag, waarom doet Aaron inderdaad het voorstel om haar fake-date te zijn, terwijl ze elkaar niet kunnen uitstaan? Bedoel Spaans temperament en een arrogante man, dan weet je al op voorhand dat die keuze totaal geen optie is. Maar puur doordat de tijd Catalina in haar macht heeft, sluit ze toch de deal. Cupido heeft bij dit alles, zo zijn eigen theorie. Hij speelt met hun gevoelens en gedachten en laat de vraag “Wat is echt en wat is gespeeld?” in hun hoofd dwalen? De gespeelde leugen krijgt vonken en spetters, die voor een boel mensen zichtbaar is, maar de vraag is zien zij het ook? De Spaanse woorden die Elena je geeft in de uiting van Lina, zijn echt geweldig. Je hoort het haar vurig uitspreken.(via Google vertaal weet je snel de Nederlandse woorden). Zo ook de gedachtegang die Lina heeft bij haar familie en Aaron, zijn soms echt hilarisch, maar als ze teruggaan naar haar tragische verleden zijn ze hartbrekend en ontroerend. Het is alsof het duiveltje en het engeltje op haar schouder, haar bij iedere gedachte of toespreken of berispen. De Spaanse Elena Armas is naar zeggen een hopeloze romanticus en boekenverzamelaar en “De Spaanse Liefdes Leugen is haar debuut, maar wat een ongelofelijk mooi humoristisch maar ook zeker een zeer romantisch verhaal heeft ze geschreven. Van begin tot het eind hang je aan Lina’s lippen, waarin je van het temperamentvol naar het passievol gaat. Waar ook ontroering is, zeker als ze je haar familie band voelt. Elena heeft met Catalina echt een bijzonder persoon neergezet, eentje met gevoel. En niet alleen geeft Elena je een kijk in het fake-date liefdesleven, ze laat je ook wel degelijk zien dat niet alles altijd rozengeur en mannenschijn is. Daar komt bij dat mensen ook altijd snel een oordeel over iets hebben. Maar Elena laat je vooral met dit meesterlijke verhaal ook een bijzondere boodschap zien. Dat praten met elkaar, vertellen wat er speelt en elkaar vertrouwen, de sleutel is in elke vriendschap en of liefdesleven. Elena Armas komt zeker op mijn lijstje schrijvers te staan, die ik in de gaten hou.
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789020552713
Aantal pagina’s: 526
Prijs: € 17,25