De nieuwe Kratz – Gerard van Emmerik
Een kwartier nog, dan zal van achter de rododendrons aan het einde van de oprijlaan een Volvo tevoorschijn schieten, een gezinsmodel met een defecte airco. Over veertien minuten en vijftig seconden kan Julien zijn rugzak en zichzelf in de auto deponeren en is hij verlost van het Pelzer-Hoffmann Instituut. Nieuwe ouders krijgt hij. Het echtpaar Kratz. Julien Kratz wordt zijn naam.
De nieuwe Kratz is het verhaal van Julien en zijn nieuwe ouders Hildegard en Karl Kratz. Zij besluiten Julien in huis te nemen, nadat zij hun eigen zoon Maikie onder duistere omstandigheden hebben verloren. Julien hunkert naar een gewoon leven, Hildegard naar een gewone zoon. Maar allebei dragen zij een geheim met zich mee dat veel meer gevolgen heeft dan zij kunnen overzien. Een geestige, donkere en geweldig geschreven roman over een onalledaags gezin, schuld en tweede kansen.
Het verhaal gaat over een jongen Julien die verblijft in het Pelzer-Hoffman Instituut en is gekozen om bij de Kratz te gaan wonen. Hij wacht samen met zijn vriend Neil op het gazon voor het instituut. Vervolgens rijden hij en zijn nieuwe vader en moeder in een Volvo, als nieuw gezin terug naar huize Kratz, hij wordt de nieuwe zoon die in tegenstelling tot de vorige, wel blijft leven.
Het verhaal wordt dan onderbroken door flashbacks, zoals hoe Julien in het instituut is terecht gekomen, waarom de familie Kratz juist Julien kiezen en hoe hun zoon Michael (Maikie) is overleden. Het is daarom handiger om eerst even een korte beschrijving van de vier hoofdpersonen te geven.
Julien: Hij krijgt op zijn veertiende verjaardag het nieuws, dat zijn moeder liever alleen op vakantie naar de Kaspische Zee wil gaan. En dat hij dan naar een soort van vakantiekamp voor jongeren zal moeten gaan. Een vakantiekamp waar de ouders van de jongeren even met andere dingen bezig waren of jongeren die helemaal geen ouders meer hebben.
Neil: Julien’s oudere logge vriend van het Pelzer-Hoffman Instituut, die waarschijnlijk vanwege zijn leeftijd nooit meer het instituut zal verlaten voor een nieuw gezin.
Mevrouw Kratz, Hildegard: Zij zit in een praatgroep om het verdriet van haar overleden zoon Michael (Maikie) te verwerken. Ze twijfelt of ze er wel goed aan heeft gedaan om Julien in huis te nemen, wat als zij zich had beperkt had tot het wereldnieuws en de sudoku, zou haar zoon dan nog wel geleefd hebben?
Meneer Kratz, Karl: Altijd werkzaam achter zijn laptop de man van Hildegard en de vader van de overleden zoon Michael, die Julien in huis neemt als hun nieuwe zoon.
De flashbacks geven steeds stukje bij beetje los van hoe alles is gebeurd of gaat gebeuren. En om nu niet helemaal het verhaal bloot te geven, zal ik verder alleen een klein beeld van Julien in het boek geven.
Zijn moeder was telefoniste, ze werkte thuis, dat scheelde opvangkosten. Elke week mocht ze producten promoten. Ze ruilde alles, nieuwe stoel waar de leuning te hard van was of tien secondelijm die na een kwartier was uitgewerkt, maar een zoon die dumpte ze in een instituut zonder er iets voor terug te vragen.
Zijn vader was, volgens zijn moeder, al wist ze het niet helemaal meer zeker, een Deen, Zweed of Noor. In ieder geval een blonde god, die in de supermarkt haar de weg naar het station had gevraagd. Alleen werd dat niet de weg naar het station maar de kortste weg naar haar huis, om vervolgens de volgende dag te vertrekken naar India. Daarom heeft Julien nooit zijn vader gekend.
Na een maand in het Pelzer-Hoffman Instituut werd het voor Julien duidelijk. Het was niet tijdelijk, zoals zijn moeder het had voorgespiegeld aan hem. In het Instituut waar hij zat, zaten alleen maar uit huis geplaatsten en wezen. Toen Julien in het instituut zat bezocht hij toch af en toe zijn moeder. Zijn moeder, die na haar vakantie naar de Kaspische toch maar eerst, in verband met haar ziekte, gaat wonen in een appartementje vlak naast het ziekenhuis. Julien leert al snel, dat het beter is, om het advies van een tv-filosoof op te volgen. Sommige periodes in het leven moet je niet te lang over nadenken, omdat er toch niets door veranderd. Beter was het gewoon maar te vergeten. Na wat proefmiddagen, die in het begin wat stroef maar later goed verlopen, mag Julien bij de Kratz gaan wonen. Terwijl Julien nog in zijn proeftijd bij de Kratz woont, komt Neil van het instituut langs met zijn rolkoffer. Hij was ontsnapt uit het instituut, miste zijn maatje teveel en omdat het al laat was, mocht hij bij de Kratz blijven slapen. Misschien weten Neil en Julien wel meer wat er op de bewuste opendag op het instituut was gebeurd. En waarom wordt juist Julien gekozen om bij de Kratz te gaan wonen? En wat je natuurlijk vanaf het begin nieuwsgierig maakt, hoe is hun zoon Maikie overleden?
Het is een spannend boek. Je moet er misschien alleen even inkomen, omdat het verhaal erg wordt onderbroken door flashbacks. Maar de flashbacks maken je wel steeds nieuwsgieriger, mede hierdoor worden er ook steeds meer dingen duidelijk. En als er steeds meer dingen duidelijk worden neemt het boek je in zijn grip, je wilt alles te weten komen waarom het is gebeurd of wat er verder gaat gebeuren. Waarom en hoe Maikie is overleden, hoe komt Julien in het instituut terecht en hoe was zijn leven ervoor met zijn moeder en ga zo maar door. Kortom een boek waar de toekomst en het verleden tegelijk op gaat.
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 978 90 468 1999 9
Aantal pagina’s: 221
Prijs: € 18,99
[bol_product_links block_id=”bol_569008299f635_selected-products” products=”9200000045904659,9200000046857697″ name=”De nieuwe Kratz – Gerard van Emmerik” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]