De liefdeshypothese – Ali Hazelwood
Promovendus Olive Smith gelooft in wetenschap, niet in iets onvoorspelbaars als liefde. Maar door een misverstand met haar vriendin Anh wordt ze plotseling gedwongen een relatie te faken. In paniek kust ze de eerste man die ze tegenkomt. Deze kus veroorzaakt niet alleen een reeks irrationele gevoelens, de gekuste persoon blijkt ook Adam Carlsen te zijn: een jonge professor en de grootste laboratoriumtiran van de campus. Al snel komt Olives wetenschappelijke carrière in het gedrang en ontdekt ze dat haar eigen hart onder de loep nemen nog ingewikkelder is dan een hypothese over liefde.
Met tranende ogen stond Olive in een toilet, waar een gozer beweerde dat het zijn toilet was. Ze was er voor de promotieplaats op de faculteit Biologie van Stanford en verlopen contactlenzen dragen was echt geen goed plan. “Die gozer” wilde weten wat haar reden was waarom ze wilde promoveren. En nee hij wilde niet het standaard regeltje uit het boekje van de sollicitatieprocedure. Als ze uiteindelijk haar reden geeft, wenst hij haar succes. Enkele weken later heeft ze de promotieplek. Kusman’s eerste kus daaraan kon je zien dat het nep was, maar bij de tweede kus was Olive even de weg kwijt. Totdat ze zag wie haar kusman was, Dr. Adam Carlsen! Ze kon alles nu wel vergeten. Hij stond bekend als humeurige, irritante, angstaanjagende lul. Ze was gedoemd. Voordat hij een SGG-formulier zou gaan invullen, vertelt ze de echte reden achter de kus. Na haar verontschuldiging liep ze gehaast terug naar haar appartement, ze hoorde niet dat hij haar bij haar naam riep, toen ze wegrende. Terug in haar appartement leest ze haar mail en ziet ze dat Ph.D. Tom Benton, universitair hoofddocent van Harvard University als enige had gereageerd op alle mailtjes, die ze verstuurd had. Maar iets is altijd beter dan niets. Anh geloofde het gewoon niet dat zij aan het daten was met Carlsen. En als Olive bijna zwicht om de waarheid te vertellen, voelt ze een hand op haar rug en de intieme woorden “Alles goed” in haar oren van Carlsen. Anh kon alleen maar vol verbazing hun aankijken. Als ze later weer alleen is met Olive vraagt ze of ze het land wordt uitgezet en dat Carlsen de aanleiding is om officieel staatburger te worden? Nu was het Olive die haar vol verbazing aankeek. Ze Vertelde dat ze gewoon aan het daten waren en dat zij dat zeker ook met Jeremy zou moeten doen. Haar vriend Malcome kreeg het via via te horen, dat ze aan het daten was met Carlsen en die was echt pissig op haar. Hoe kon ze, vrienden vertellen elkaar alles. Hij was in staat om het wachtwoord van Netflix te veranderen en haar te voeren aan de kakkerlakken, zo erg vond hij het. Maar het enige wat Olive daarbij dacht, was dat ze nu echt met Carlsen moest spreken. Als iedereen afwist van hun nepdate, kon dat wel eens ernstige gevolgen hebben. Zij had Anh als haar reden, maar Carlsen had zo zijn eigen redenen om de neprelatie aan te houden. Er moesten dus regels besproken worden. Bij het begrip kussen begint hij te glimlachen, maar als ze het begrip sex opgooit, ziet ze dat ze het voor elkaar heeft gekregen om Adam Carlsen sprakeloos te krijgen. Waar was ze in hemelsnaam aan begonnen…
Ali Hazelwood heeft met “De liefdeshypothese” echt een heerlijke feelgood geschreven die zich afspeelt in de academische wereld. Het verhaal bevat heel veel humor, passie in de onmogelijke liefde en de onvoorwaardelijke vriendschap. Het heeft korte hoofdstukken en boven ieder hoofdstuk staat een hypothese, Olive’s hypothese. Die zijn echt grappig om te lezen en sommige zijn zelfs herkenbaar. Ali beschrijft alle bijkomstigheden die bij het nepdaten steeds verder uit de hand lopen, zo humoristisch en zo vol met passie. Passie in de onmogelijke liefde maar ook passie in de wetenschap. Het is bijzonder hoe Olive de zwarte humor van Adam weet om te zetten in een glimlach, dat laat je zeker zien dat niet iedereen standaard in een vakje te duwen is. Mooi is het ook hoe Olive haar vriendin wil helpen in de liefde en zichzelf daar totaal bij wegschrijft. Dat cupido een totaal andere gedachte heeft bij de nepdate, weet Ali zo pakkend te schrijven, dat je als lezer onmogelijk het boek kan wegleggen. De reden van Olive’s onderzoek, vond ik echt ontroerend en raakte me echt. Haar gedachtegangen zijn gevoelig, maar soms ook echt hilarisch. Daarom ben ik ook van mening dat dit de perfecte vakantie feelgood boek is voor deze zomer. Het heeft alleen één nadeel, je leest het te snel uit, dus hopelijk schrijft Ali een vervolg, of volgen er nog meer van deze heerlijke meesterlijke wetenschappelijke romans.
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044364859
Aantal pagina’s: 384
Prijs: € 19,99