Bink – Nathalie Kokke
‘Ontroerend, emotioneel en de lelijke waarheid in een ontzettend mooi debuut’
Bink Santillian vecht sinds jaar en dag tegen de demonen in zijn hoofd. Zijn heil zoekt hij in drank en drugs, zodat hij zijn verleden en de harde realiteit van het zwerversbestaan kan vergeten.
De straten van Los Angeles zijn gevaarlijk terrein voor iemand van wie de geestelijke gezondheid achteruit gaat. Na het maken van enkele foute beslissingen besluit Binks oude klasgenoot, Hugh Shepard, hem een kans op een beter leven te geven: een leven zonder verdovende middelen.
Echter, als je zo vaak in de steek bent gelaten, kun je dan wel iemand zomaar vertrouwen? Als drank en drugs de enige middelen lijken te zijn die de demonen buiten kunnen sluiten, zou je ze dan wel uit je leven willen bannen? En waarom zou een goed geschoolde man überhaupt een junk in huis willen nemen?
Bink is een verhaal over de mentale strijd tegen psychische stoornissen. Neem een kijkje in het hoofd van een dakloze junk en zie wat hem tot de man van vandaag heeft gemaakt.
Bink is een man van vijftig die al sinds hij zich kan heugen vecht tegen de demonen in zijn leven en zijn hoofd en daardoor aan de drugs is geraakt. Hij is een dakloze junk die vanaf zijn vierde tot zijn zestiende is misbruikt door zijn vader en diens vrienden en klanten. Wanneer Bink op een dag naar zijn dealer en diens vrouw gaat om drugs te halen willen deze hem niets geven, zodat hij zichzelf niet door hun toedoen kapot kan maken. Het enige dat hij kan krijgen is drie gram en een joint om de scherpe randjes eraf te halen meer niet.
Dan gaat Bink de straat maar weer op en doet wat hij altijd doet om aan geld te komen, hij prostitueert zichzelf. Wanneer hij een ‘foute’ klant tegenkomt kost hem dat bijna zijn leven, maar hij wordt gered door ‘de man met de onbekende stem’ zoals Bink hem noemt.
Wanneer hij in het ziekenhuis ontwaakt ontdekt hij dat ‘de man met de onbekende stem’ zijn oude schoolvriend Hugh Shepard is. Hugh en diens vader hebben Bink toen hij zestien was gered uit de klauwen van zijn vader. Hij kickt af in het ziekenhuis en gaat daarna bij Hugh wonen. Er gebeurt van alles met Bink, de herinneringen komen terug, vaker en heftiger dan ooit waardoor het clean blijven extra moeilijk voor hem wordt, maar hij houdt vol. Hij heeft vele terugvallen, maar Hugh blijft hem onvoorwaardelijk steunen en helpen, en na een interventie lijkt alles beter te gaan met Bink. Behalve dan dat hij zijn demonen nog altijd niet de baas is en nog altijd angstig en psychotisch is.
Het einde van het verhaal verwarmt je hart en maakt dat je oprecht blij bent voor Bink. Alles krijgt een plek en zelfs een nare heftige gebeurtenis zorgt voor iets moois in Binks leven, hoe gek dit ook klinkt, maar wanneer je het verhaal hebt gelezen zul je snappen wat ik hiermee bedoel.
Het verhaal begint scherp, meeslepend en vlot het neemt je mee in de wereld van Bink.
Een ontzettend mooi stuk vind ik wanneer Bink zijn best doet met Hugh sámen te zijn en hem dat nog lukt ook, zij het met de nodige onderbrekingen. De machteloosheid van Binks vrienden gaat je aan het hart omdat het zo goed wordt geschreven dat het gevoel van onmacht het boek uitspringt. Het verhaal word zo eerlijk en mooi geschreven dat je, zelfs als je het boek weglegt, ermee bezig blijft in je hoofd. Om te lezen wat een verleden met iemand kan doen is erg emotioneel en indrukwekkend en houdt je in zijn greep. Wat Bink in zijn leven heeft meegemaakt, bepaalt het verloop van zijn leven en wanneer iets, iemand of een woordje hem herinnert aan zijn verleden gaat Bink op ‘total shutdown’ en raakt van de wereld om maar niet te voelen. Die momenten zijn heel rauw en mooi geschreven. Kleine dingen of woordjes kunnen hem op welk moment van de dag dan ook een psychose ontlokken.
Het is vreselijk om te lezen hoe iemand zijn leven op de rit probeert te krijgen en daarin onherroepelijk wordt belemmerd door zijn ziekte. Want dat is wat een psychose is.
Het ergste om te lezen is misschien nog wel dat de ingeprente zinnetjes van Binks vader waarheid zijn geworden en nog altijd de overhand hebben: ‘Je bent niets meer dan een hoer’ ‘je bent een ding, en mijn eigendom. Niemand geeft iets om jou zie je dat dan niet’ ‘JE BENT NIETS’.
Een debuut om apetrots op te zijn en als Nathalie op deze manier blijft schrijven hoop ik nog vaak haar boeken te mogen lezen. Ze schrijft makkelijk en het leest zo lekker weg dat het lijkt of je een cd aan het luisteren bent. De cover is redelijk simpel maar spreekt meer dan genoeg uit en intrigeert mij behoorlijk. Het verhaal laat je zonder onnodige omhaal toe in het leven van een verslaafde met een psychische ziekte en laat je zien wat zo’n leven inhoudt. Mooi is dat nooit, maar om het vreselijke zo mooi verwoord te zien in een boek is echt een compliment waard.
Uitgeverij: CPromance
ISBN: 9491300326
Pagina’s: 394
Prijs: € 17,50