Anne, Kronieken van een zoektocht – Hans Faber
Op vrijdag 29 september 2017 verdwijnt Anne Faber tijdens een fietstocht in de bossen bij Soest. Familie en vrienden zetten een grootscheepse zoekactie op touw, samen met de politie en het leger. Dertien dagen lang houdt de vermissing heel Nederland in zijn greep.
Dit boek is het verslag van die intense zoektocht en de nasleep ervan, gebaseerd op de getuigenissen van betrokkenen. Van de eerste aangifte van vermissing op die bewuste vrijdagavond tot de vondst van Annes jas in de bossen enkele dagen later, van de aanhouding van de dader tot de rechtszaak die volgde.
Anne: kroniek van een zoektocht is een gedetailleerde reconstructie van een van de meest geruchtmakende vermissingszaken ooit in Nederland. Een aangrijpend verhaal over liefde en saamhorigheid in tijden van angst, woede en verdriet.
Het voorwoord geeft je al de kriebels, omdat het dit boek meteen zo echt maakt. Geen bekende schrijver, geen ghostwriters, geen vreemden, maar Anne haar familie, puur en recht uit het hart.
Vrijdag avond, Anne is die middag gaan fietsen en na haar laatste selfie heeft niemand meer iets gehoord. Ze starten op vrijdag avond dan ook meteen al hun zoektocht door vrienden, kennissen en klasgenoten te bellen, te appen of via Messenger te berichten of ze Anne hebben gehoord of gezien omdat ze weten dat dit stilzwijgen niks voor Anne is, maar dat levert weinig op, niemand heeft Anne gehoord of gezien. Nadat ze bij de politie aangifte hebben gedaan van vermissing gaan ze verder met het bedenken van scenario’s. Nadenken over plaatsen waar ze zou kunnen zijn en wat er aan de hand kan zijn, maar ook dat komt niet echt ergens op uit, behalve dan dat de angst steeds wezenlijker word dat er daadwerkelijk iets met hun geliefde Anne is gebeurd. Ze worden met het uitzetten van de zoektocht in eerste instantie in de kou gelaten door de politie, die zegt dat ze ‘zelf maar moeten kijken hoe ze het aan gaan pakken’. Dagenlang levert alle inspanning weinig tot niks op en komt er weinig van belang tevoorschijn. Maar wanneer er door een groepje zoekers de jas van Anne wordt gevonden word de nachtmerrie werkelijkheid, omdat ze toen pas écht besefte dat er toch écht iets vreselijks gebeurd moest zijn met hun Anne. Anne zou namelijk nooit zomaar haar dure jas uittrekken en achterlaten.
De cover is heel ingetogen en mooi zonder opsmuk, en juist dat raakt je. De gouden letters van Anne haar naam staan prachtig op de vergeelde papierlook van de rest van de cover, naarmate ik in het boek vorder, kom ik tot de ontdekking dat de cover inderdaad Anne haar rouwkaartje is, zoals ik zelf in eerste instantie al dacht. Het ergste aan een boek als dit is dat je vooraf alleen oppervlakkig getuige bent geweest van de zoektochten en speculaties en zelfs toen al bevangen werd door de angst en het verdriet, en nu word je meegenomen in de werkelijke angst en verdriet van de direct betrokkenen. Het geeft je kippenvel om ineens ‘bij de familie te horen en mee te zoeken naar Anne’. Ik lees in één week zo een boek uit van 900 pagina’s of meer, maar dit boek van ‘maar’ 365 pagina’s kon ik niet in één keer lezen. Het is zo ontzettend heftig om dit alles te lezen, hoe alles écht is gegaan, hoe die mensen zo ontzettend in de steek gelaten zijn op sommige punten en vooral het idee over wat Anne in haar laatste minuten moet hebben doorgemaakt, ik heb het boek regelmatig even weg gelegd om weer even ‘bij te komen’. Ontzettend mooi om te lezen is hoe familie en vrienden er dag en nacht voor elkaar en Anne zijn, en zich met alle liefde die ze in zich hebben op de zoektocht storten. Wat mij, naast het intense verdriet, nog het meeste raakt is wanneer het besef bij de familie binnenkomt dat als Michael P. in 2012 de juiste straf had gekregen, langere gevangenis straf mét tbs, dat hij nu niet had rondgelopen en Anne nog had geleefd. Wat moet er door haar ouders en broertje heen zijn gegaan aan extra pijn, woede en verdriet bij het ontdekken hiervan. Sommige dingen worden een paar keer herhaald in het boek, maar waar dat in een ‘verzonnen verhaal leesboek’ vaak vervelend leest is dat geenszins vervelend bij het lezen van dit boek, het hoort er een beetje bij. Tenenkrommend hoe ze zich in de kliniek in Den Dolder hebben kunnen laten bedonderen door P. dat zet je toch aan het denken. Het is onvoorstelbaar wat je hier allemaal te lezen krijgt over het falende systeem op alle fronten van onze rechtsstaat. Ik heb zo ontzettend veel respect voor hoe Anne haar familie alles aanpakt, alles komt uiteraard wel voort uit een vreselijk en alles vernietigend verdriet, maar ze weten het om te zetten naar onderzoek met goed onderbouwde argumenten over waarom het rechtssysteem heeft gefaald en zij indirect schuldig zijn aan Anne’s dood, deze had door betere inzet voorkomen kunnen worden en dat getuigd van immens veel kracht. Het besef dat het voorkomen had kunnen worden als iedereen écht zijn werk had gedaan is shocking. Het nawoord van Wim Faber, de vader van Anne, is niet persé gericht op zijn verdriet om Anne, dat snappen we allemaal, maar vooral gewijd aan zijn onderzoeken naar wat er toentertijd al fout is gegaan en wat hij hoopt dat er gaat gebeuren. Een prachtig, echt boek over een vreselijk, echt verhaal.
Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048847952
Pagina’s: 368
Prijs: € 21,99
[bol_product_links block_id=”bol_5cdea145cf99d_selected-products” products=”9200000108666828,9200000108712479,9200000110642231″ name=”Anne Hans Faber” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]