OK DAN NIET van Katrin Swartenbroux
Het is vandaag de dag niet alleen moeilijker om volwassen te worden; het is vooral minder aantrekkelijk. Welkom in de millennial mindfuck, waar de huidige twintigers en dertigers te maken krijgen met een realiteit die heel anders is dan ze altijd is voorgespiegeld. In OK dan niet zoekt Katrin Swartenbroux haar weg binnen het tot wasdom komen via prikkelende en humoristische essays. Over de vloek van het vooruitgangsverhaal, het wel of niet invriezen van eitjes en de teloorgang van je online relevantie. Maar bovenal over hoe je hoopvol blijft over een toekomst die je nooit voor ogen had.
Deze essayistische bundel geschreven door Katrin Swartenbroux, heeft met zijn titel “OK DAN NIET” gelijk al een enorme aantrekkingskracht en de simpele maar toch unieke cover past daar perfect bij. Deze bundel gaat over de millennials, hieronder staat welke leeftijdsgroep daartoe behoord, al verschuiven de jaartallen op verschillende sites:
- Generatie X (geboren tussen 1956 en 1970)
- Pragmatische generatie (geboren tussen 1971 en 1985)
- Generatie Y (geboren tussen 1986 en 2000) de Millennials.
- Generatie Z (geboren tussen 2001 en 2015)
Naast haar verpletterende proloog komen de volgende hoofdstukken aan bod: Millennial mindfuck / Drukwerk / Anderhalf / Vierkante meters / Gezichtsbedrog / Navelstaren / OK dan niet / Ik ben het / Ok dank u. Het zijn korte hoofdstukken die weer onderverdeeld zijn in korte gedeeltes, wat echt prettig is om te lezen.
Bij de proloog snijdt Katrin gelijk het meest gevoelige onderwerp onder de boekliefhebbers aan: Mag je in boeken schrijven? Ik weet dat bij bepaalde boekliefhebbers nu gelijk hun haren overeind gaan staan, maar mag dat dan ook met een verdwaalde eyeliner? Puur de vraag of dit überhaupt mogelijk is, trok volledige mijn aandacht. Maar wat mij nog het meeste verbaasde, was hoe ze met een paar bladzijde, zowat de gehele stand van zaken in de wereld op papier heeft gezet. Kort, perfect verwoord maar zo krachtig. Het beeld is van de Millennials. Ik behoor tot de generatie X en alleen al bij het lezen, voelde ik mij ouder worden, op een leuke manier.
De gedachtegangen c.q. standpunten, die Katrin over de Millennials schrijft, zijn zo niet fascinerend, maar tegelijkertijd ook best angstaanjagend. Ze zet puur met de crisis, pandemie en oorlog (die onze leefwijze drastisch heeft beïnvloed) je als lezer aan het denken.
Het zal voor een ieder verschillen, maar er staan ook zeer grappige en herkenbare stukken in deze bundel. Zoals het rennen met een schaar, bij welke leeftijd waarschuwen ze je nog? Je merkt gewoon dat de grens van jeugd naar volwassen duidelijk aan het verschuiven is en dat de studie daarin een grote rol speelt.
Met haar quote: “Ik schrijf dus ik blijf” en “Ik post, dus ik ben” beschrijft ze het internetgebruik, die duidelijk bij de oudere onder ons, bij iedere stap verder van je ontgroeit. Neem alleen al de afkortingen en alle sociale media die daarin meespelen.
Wat ik beangstigend vond was het feit dat Katrin vermelde dat de intens gestegen hoeveelheid mensen bij het gebruik van botox, fillers en plastische chirurgie was gestegen. Waar de één het duidelijk zo niet ernstig nodig heeft, is voor de ander duidelijk de grens verdwenen.
Maar Katrin heeft het nog over zoveel meer: het single zijn; waar ga je wonen stad of dorp; de tikkende eierwekker in je hoofd, die afloopt bij een kinderwens en nog vele andere rakende onderwerpen. Het grappige is dat dit boek, je ergens ook laat zien en zeker laat voelen in welke generatie de lezer zich bevindt, daarom denk ik dat een ieder dit boek anders zal ervaren en dat is ook wat dit boek zo uniek maakt.
Katrin is een journalist en tijdgeestduider van de Vlaamse krant “De Morgen”, in de bundel “OK DAN NIET” schrijft ze met een levendige essayistische stijl en zet ze precies de juiste woorden op papier, als het gaat om de obstakels die de Millennials vandaag de dag op hun pad tegenkomen. Ze vult het aan met feiten en gedachtegangen van andere (onder “Literatuur” vind je bij ieder hoofdstuk beschreven, uit welke bronnen ze de toegevoegde informatie als onderbouwing heeft kunnen gebruiken), maar geeft ook zeker haar eigen geestige of kritische blik erover. Deze krachtige en meesterlijke bundel laat je vooral proeven van de generatieverschillen, waarin Katrin je als lezer (ongeacht welke leeftijd) aan het lachen maakt, je laat huiveren, je fascineert maar toch wel het meeste, je totaal laat verbazen, in wat er allemaal niet vandaag de dag speelt bij de Millennials.
Uitgeverij: Overamstel / Murrow
ISBN: 9789048867462
Aantal pagina’s: 192
Prijs: € 21,99