Gaslighting – Kate Abramson
Gaslighting is de afgelopen jaren steeds bekender geworden. Er wordt over geschreven, gepraat, getwitterd, zelfs over gezongen. Het is een specifieke vorm van emotionele manipulatie waarbij iemand systematisch wordt ondermijnd. De gaslighter probeert zo zijn slachtoffer het gevoel te geven dat hij of zij gek wordt. In Gaslighting beschrijft Kate Abramson aan de hand van tal van voorbeelden wat gaslighting is, waarom het immoreel is, wat de technieken van gaslighters zijn, welke rol vertrouwen daarin speelt en hoe gaslighting zich verhoudt tot racisme en seksisme.
In dit boek verteld Kate Abramson over het fenomeen ‘Gaslighting’. Wat is het precies? Waar wordt het vaak mee verward? En waar moeten we voor waken? Een uiteenzetting van gestaafde theorieën, eigen denkwijzen en onderzoeken. Gaslighting is een heel eng en gemeen fenomeen dat de laatste jaren steeds bekender wordt, waarom het zo eng is, is dat het iedereen kan overkomen, hoe slim je ook bent. De geest blijkt een super slim ding te zijn dat helaas makkelijk te manipuleren is wanneer hij dingen niet snapt of ziet.
Een heftig onderwerp, zeker als je jezelf hierin herkent. Er staat niet in het boek een waarschuwing hulp in te schakelen als je die behoefte voelt, maar ik zou dat wel op zijn plaats vinden denk ik. Je krijgt tot in detail te lezen waar een ‘gaslighter’ op uit is, wat dat met z’n slachtoffer doet en hoe het slachtoffer zou kunnen ontsnappen aan deze vorm van emotionele manipulatie.
Meteen als eerste lees je negentien zinnetjes die gaslighters ‘graag’ gebruiken, en die je als lezer meteen op scherp zetten. De cover geeft perfect weer hoe het slachtoffer van een gaslighter zich moet voelen, in de knoop, door de war en gekrast voor het leven. Wat ik wel erg jammer vind is dat er zoveel ‘moeilijke/lastige’ woorden achter elkaar worden gebruikt, dat ik soms één zin wel twintig keer moest lezen en ontleden voordat ik überhaupt had ontcijferd wat er gezegd werd. En dat vind ik jammer in een boek dat (lijkt mij) voor iedereen toegankelijk moet zijn.
Heel eerlijk vind ik het ontzettend lastig om door dit boek heen te komen, niet alleen door de vele lastige termen achter elkaar, maar ook het constante ‘geheenenweer’ hoe we dingen ‘niet kunnen zien omdat…’ en hoe we dingen eigenlijk ‘beter kunnen zien omdat maar dat dat toch niet kan omdat…’ heel vermoeiend en het maakte het voor mij allemaal alleen maar onduidelijker en rommeliger van.
De term ‘Gaslighting’ komt van de film Gaslight uit 1944, waarin Paula haar kersverse echtgenoot erop uit is om haar tot waanzin te drijven door haar belevingen, vrienden en omgeving te manipuleren.
Uitgeverij: Horizon
ISBN: 9789464104776
Pagina’s: 221
Prijs: € 22,99