Brein in aanbouw, hersenontwikkeling van foetus tot volwassene – Dr. Marcia Goddard
Dr. Marcia Goddard neemt je in Brein in aanbouw mee op een chronologische reis door het brein. Hoe worden onze hersenen ‘gebouwd’? Wat gebeurt er in het brein van een baby, kleuter, vijfjarige of tiener? En kunnen we op basis van die kennis bepaalde verschijnselen verklaren, zoals de sugar rush, zwangerschapsdementie, autisme en het couvadesyndroom?
In dit boek legt de Nederlandse neurowetenschapper op humoristische en toegankelijke manier de wetenschap achter de ontwikkeling van ons brein uit. Ze vertelt niet alleen wat er gebeurt in het brein van een baby, maar ook dat van de vader en moeder. Op basis van de wetenschap zoekt dr. Marcia Goddard uit hoe het zit met mysteries en opvattingen over bijvoorbeeld cravings tijdens de zwangerschap, tweetalig opvoeden en de peuterpuberteit. Een boek boordevol interessante weetjes, grappige onderzoeken en vragen waar je écht het antwoord op wilt weten!
Laat je verrassen en verbazen door de hersenen van je kind – en die van jezelf!
Het voorwoord is al erg grappig, Dr. Goddard zegt ‘je krijgt helaas geen gebruiksaanwijzing voor het opvoeden van je kind, mijn instructies voor de oppas zijn ‘laat ze niet op hun hoofd vallen en geef ze af en toe wat te eten’ verder doe ik ook maar wat, maar door mijn werk als neurowetenschapper kan ik je wél wat vertellen over hoe kinderen zich ontwikkelen’, ik moest echt even hardop lachen en het zet wel meteen de toon over hoe dit complexe verhaal verteld gaat worden, op een leuke en begrijpbare manier. Meteen in het begin, de eerste twee sub paragrafen, merk je al dat er, wat zwangerschaps kwalen betreft zoals ‘cravings’ en ‘zwangerschapsdementie’, veel onduidelijk is en niet honderd procent aangetoond is door en met de wetenschap dat het bestaat of waarom het je overkomt, wat niet wil zeggen dat die kwalen niet bestaan, maar onomstotelijk bewijs is er ook niet echt gevonden en dat is best bijzonder en super interessant. Plausibele verklaringen kunnen er uiteraard wél gevonden worden en geven ook een interessante kijk op dit soort dingen. Ik kan al zeggen na deze paar bladzijden dat dit een boek naar mijn hart is, veel informatie dat begrijpelijk en leuk opgetekend is en waar je veel van leert. In het begin van het babyleventje gebeurt heel veel, en dat is te zien in de hersenen met een EEG, wanneer iets voor het eerst door het kindje gedaan wordt, bijvoorbeeld beginnen meer kruipen, zie je heel veel verbindingen tussen hersencellen, wat afneemt naarmate een beweging onder controle is. In dit boek is supermooi te lezen hoe complex en über slim de hersenen zijn, baby’s gebruiken in eerste instantie dus veel meer hersencellen- en functies omdat ze iets nog niet kennen en wanneer iets bekender wordt of ‘onder de knie is’ zwakken de hersenen de gebieden die onnodig zijn om iets te leren af. Ook de volwassen hersenen passen zich aan aan omstandigheden, waar de vrouwelijke hersenen voornamelijk de Amygdala activeren voor het opvoeden van hun kindje, is dat bij heteromannen voornamelijk de Superieure Temporale Sulcus, terwijl homoseksuele mannen zowel Amygdala én de Superieure Temporale Sulcus geactiveerd zijn, kortom de hersenen passen zich aan aan wat ze missen (in dit geval de moeder). Wat ook een leuk gegeven is in dit boek, is dat Dr. Goddard haar persoonlijke ervaringen met haar eigen kinderen deelt, waardoor het een iets persoonlijker tintje krijgt en niet zo’n afstandelijk wetenschappelijk boek is. Dr. Goddard schrijft met veel humor en dat maakt een complex boek als dit net even iets makkelijker en fijner te lezen dan een aaneenschakeling van moeilijk te begrijpen woorden en zinnen. Ik vind het einde wel vrij abrupt als ik eerlijk ben, ineens stopt de informatiestroom over het complexe fenomeen dat brein heet, en krijg je het dankwoord. Ik snap dat een boek ergens moet stoppen maar het voelt op de een of andere manier onaf en dat vind ik erg jammer.
Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 9789021575391
Pagina’s: 224
Prijs: € 18,99