Krabbé Een biografisch portret van Rosa Koelemeijer

Gepubliceerd op

Waar de acteur ging, reisde de schilder gratis mee…  

Jeroen Krabbé acteur, schilder, presentator en regisseur. Honderd films waarin hij meespeelde, 253 plakboeken met bewaarde brieven, tekeningen, knipsels en foto’s van zijn leven en tevens een rijk oeuvre als beeldend kunstenaar. Dit boek wordt verdeeld in 8 decennium’s en verrijkt met acht zeer persoonlijke schilderijen.  

Rosa geeft aan de hand van de acht bijzondere schilderijen het biografische portret van Jeroen Krabbé. Aan de hand van gesprekken met Jeroen en de vele plakboeken legt ze zijn ervaringen als Hollywoodster vast, maar zo ook de Joodse geschiedenis van zijn moeder, zijn pijnlijke relatie met zijn vader, en zijn bijzondere huwelijk en gezin. Een leven vol liefde, moed en doorzettingsvermogen, gecombineerd met zeer persoonlijke, niet eerder gepubliceerde foto’s uit zijn eigen archief.  

Met een rustige cover, en de bijzondere openingslijn: “Succes is een station waar je niet moet uitstappen”, stap je in het leven van Jeroen Krabbé. Vijf december 1944 is Jeroen Krabbé geboren. Op zijn geboorteaankondiging gaven zijn ouders de woorden: Dum vivimus vivamus mee, “Laat ons leven zolang wij leven”. Jeroens woorden: Maak iets van het leven en geniet ervan! En volgens mij heeft hij dat gedaan en doet hij dat nog steeds. Een eigenschap die hij van zijn vader heeft overgenomen waren zijn dag- en plakboeken. Voor ieder decennium maakt hij een persoonlijk schilderij. Een schilderij moet je niet uitleggen had zijn zoon Jasper gezegd. Zijn vader: ”Een schilderij is wat jij erin ziet”…  

Een briefje vol dromen 1944 – 1954 
Bij ieder schilderij wat hij voor iedere decennium maakt, vertelt hij zijn verhaal. De verschil tussen zijn broer Tim en hij begon. Hij creëerde een droomwereld om zijn angsten te ontvluchten. Zijn moeder bracht hem het droompaleis: Tuschinski. Hij wist dat hij ooit ook filmster zou worden. Omdat Oti verhuist naar een pension, zag hij Herma, liefde op het eerste gezicht. De reis samen met zijn vader naar Parijs geeft hem de schilderswereld…  

Een trap vol tranen 1954 – 1964  
Zware gevoelens zitten er in dit schilderij en de verschillen tussen Jeroen en Tim gaan verder. De toneelschool gaf hem lucht, als hij zich inleefde in een rol, vervaagde zijn problemen. De scheiding dwong hem tot keuzes, die hij niet wilde. Hij bleef bij zijn moeder. En het was op oudjaarsavond 1962, dat het iets werd tussen Jeroen en Herma…  

De vijver van De Bereklauw 1964 – 1974  
De Bereklauw was de overgang van donkere naar lichte jaren. Hij studeert af aan de Toneelschool, met acteurs die het later ook zouden maken. Op 31 december 1965 trouwde hij met Herma. In 1968 werd hun zoon Martijn geboren, twee jaar later Jasper. Herma had haar handen vol aan die twee. Hij gaat voor Joop van de Ende werken…  

Bloemetjes uit Los Angeles 1974 – 1984  
De gedroogde bloemetjes die Herma had geplukt in Los Angeles, vond Jeroen in een oud dagboek van Herma. Hij speelt voor het eerst in een Amerikaanse film en er volgt een heftige breuk met Joop van de Ende. Zijn vriend/”vader” Melle overlijdt. Jeroen en Rutger Hauer spelen in de Soldaat van Oranje van Paul Verhoeven. Het prinses Beatrix, die hem weer aan het schilderen zet. Zijn derde zoon Jacob wordt geboren, die zou hen geluk brengen. Paul Verhoeven wilde Jeroen bij de vierde man van Gerard Reve… 
 
De Bunlap-dans 1984 – 1994  
Bij de filmopnamen gaan de schilderspullen mee en op de paradijselijke eilandengroep Vanuatu in de Stille Zuidzee schildert hij één van zijn mooiste werken: de Bunlap-dans. Hoog op zijn lijstje stond een Bondfilm en met de juiste momenten en goede keuze, speelde hij mee in de Bondfilm “The Living Daylights”. Het leven uit een koffer was begonnen, zo ook de heimwee, gelukkig was er een fax… 
 
Het Lac dÁnnecy 1994 – 2004 
Het schilderij is ter nagedachtenis aan zijn moeder Greet, die overleed in 2002. Hij droomde dat zijn moeder bij het meer van Annecy woonde, in het schilderij van Cézanne. Hij had iets groots afgezegd, zijn gezin en het schilderen hadden nu zijn voorkeur. Jeroen Krabbé debuteerde als regisseur met “Left Luggage”, waarbij Jasper Isabelle Rosselline kon overtuigen om daarin een rol te spelen. In 2004 had hij zelf een rol in Ocean’s Twelve… 
 
De distel op het graf 2004 – 2014  
Een ets van zijn vader Maarten zit in het schilderij, zo ook een kindertekening van Jeroen. De distel was wat op zijn graf groeide, Maarten was in 2003 overleden. Dood en leven samen, want zo staan ook zijn drie kleinkinderen op het doek. Hij heeft veel van zijn vader geleerd over bekende schilders en de gesprekken die hij later hoopte met zijn vader te hebben, heeft hij nu met zijn zoon Jasper. De reis naar Parijs met zijn vader heeft wel indruk op hem gemaakt, daarom zet hij het zijn kleinkinderen voort. Bij plakboek 112 speelde hij zijn laatste film in het buitenland: “Schweitzer”… 

Schuilen in een schilderij 2014 – 2024  
Het laatste schilderij, een aquarel in de tijd van de opnames van “Neem me mee” met Renée Stoutendijk. De wereld veranderde: Corona, oorlog in Oekraïne, scheidingen. Maar bij het leven van Van Gogh komen de blocnotes met gele en oranje post-its. Hij was zijn vader geworden, hij leerde anderen over kunst, met de woorden van Melle in zijn achterhoofd: “Kijken doe je met je ogen, zien met je ziel…”  

Wat een ongelofelijk mooi en bijzonder biografisch portret heeft Rosa “geschilderd”, waarin Jeroen spreekt. Van geboorte tot gezin tot familie, liefde op eerste gezicht tot gebroken. Je hangt net als bij “Krabbé zoekt…” aan zijn lippen als hij vertelt, maar er is ook het rauwe randje, het verzwegen stuk wat openbaart. Dit portret moet je zien, voelen, maar vooral lezen! Wat een meesterwerk…  

Uitgeverij: Rubinstein 
ISBN:  9789047634621 
Aantal pagina’s: 282 
Prijs: € 34,99  

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.