Bold Beans van Amelia Christie-Miller

Gepubliceerd op

80 betoverende recepten met bonen  

Bonen hebben het zwaar te verduren gehad, maar ze hebben eindelijk de make-over gekregen die ze verdienen.
Niet langer verstopt achter in de kast, maar nu gevierd door fijnproevers, bieden deze eiwitrijke, weelderige wondertjes veelzijdigheid, textuur en hartigheid.
Bereid je voor op een bonenobsessie!…  

In de inhoudsopgave zien we de variëteit aan gerechten en zal er bij ieder gerecht een symbool staan of ze vegetarische/ Vegan/ Glutenvrije/ Zuivelvrije zijn.  

Voorwoord  
Bonen zijn ’s werelds meest klimaatvriendelijke voedsel. Bonen zijn een hele voedzame eiwitbron die vooral de bodem voeden met stikstof en zo een natuurlijke bemester zijn, waardoor ze de beste vriend van de boer zijn. En met “Beans is How” wat een nieuwe campagne is, met als doel de wereldwijde bonenconsumptie te verdubbelen in 2028 kan je door dit boek te kopen, mee strijden voor een betere toekomst voor mens en planeet…  

Inleiding  
Dit boek kwam, zoals Amelia vertelt, met een kater en Judión-bonen tot stand. Mede door chef-koks, leveranciers en toprestaurants in Londen werd de raket van de bonenobsessie gelanceerd. Onze voorouders aten al bonen in tijden dat er weinig vlees was, maar de slechte naam is in de tijd dat bonen vasthingen aan armoede ontstaan. Dit boek laat je vooral zien dat er nog zoveel meer mooie gerechten zijn, in combinatie met de verscheidenheid aan bonen. Bonen zijn ook goed voor je gezondheid…  

Snelle bonen 
Het eerste gerecht is “Avocado toast” bovenaan in de hoek staan de symbolen (vegetarische/ Vegan/ Glutenvrije/ Zuivelvrije). Aan de zijkant staan de ingrediënten, voor hoeveel personen en de bereidingstijd. Met een leuke persoonlijke beschrijving over het gerecht zelf en tips, staat daaronder stap voor stap hoe je het gerecht moet maken. En met een schitterende foto, gemaakt door Joe Woodhouse, weet je hoe het eruit moet zien…  (Turkse eieren met Harissabonen; Festival Shakshuka; Knallende bonen; Klt; Muhammara met kikkererwten; Quesadilla’s met kimchi en zwarte bonen; …)  

Bonensnacks en Bordjes om te delen 
Terwijl wij hummus als snack of bij een picknick meenemen, wordt er in Israël juist een maaltijd om hummus heen gemaakt. Door de verscheidenheid aan kikkererwten zijn er ook vele varianten van hummus. Maar het grootste geheim van een goede hummus is tijd. George heeft daarin de beste bereidingswijze gevonden. O, er is ook een valsspeel-versie beschreven…   (Geroosterde aubergine, sumakuitjes en olijven; Citroenbonendip; Mob’s Honing-Harissa-Woretelen en feta; Zwartebonenfalafel met groene tahini;…) 

Soepige bonen 
Zoveel variaties dat het bijna moeilijk is om een soep te kiezen. Er zijn de mooie gladde soepen die door de blender gaan, maar ook de stoofpot vol met groente en bonen en niet te vergeten die met noedels…  (Gazpacho van rode biet met zwarte bonen in boter; Zoet-pittige Pompoen-kikkererwtenstoof; Curry van zwarte bonen, kokos en citroengras; Zomerbonenbouillon; …)  

Bonen in een kom  
Zou de Bonen-otto de risotto kunnen verslaan? Als je de bijna eetbare foto van het gerecht ziet, heeft het zeker een kans. Maar ook bij de klassieker “creamed corn” kun je rode bonen toevoegen of wat denk je van een Koreaanse geïnspireerde saus over krokante kikkererwten om kleine umamibommen te creëren. Er is zoveel mogelijk…  (Bonen-otto met pompoen, salie en geitenkaas; Cacio e Pepe-bonen; Ragu van rode bonen met ricotta en Parmezaan; Misobonen; …)  

Stevige salades  
Na zware gerechten wil je soms ook weer iets lichts eten, wat toch een verwennerij is. Dan zijn de stevige salades de oplossing. Salades zijn snel te maken, lekker en voedzaam…  (Salade peer, blauwe kaas, walnoten en boterbonen; Salade van venkel en zwarte bonen; Green Goddes-salade; Salade van zwarte bonen, watermeloen en feta; …)  

Feestelijke bonen  
Comfortfood als in gegratineerde vistaart met boterbonen of een knapperige gevulde kruidenkip met truffelbonen. Alleen al bij de foto van het gerecht loopt het water uit je mond. Er is zoveel te maken met bonen, zelfs feestelijke gerechten. Door een simpele bonenschotel een personal touch te geven is het ineens een meesterlijk culinair gerecht…  (Traybake van zoete aardappel, feta en zwarte bonen; Kokkels met Jamón, witte bonen en sherry; Marokkaans lam met kikkererwten; …)  

De basis 
Hierin wordt de diversiteit van de peulvruchtenfamilie aan je weergegeven, waarbij je ze kan gebruiken en verwijzen ze naar de gerechten in het boek. Wordt het verschil van pot en blik uitgelegd en hebben we ook nog de gedroogde bonen.  

Achterin staan nog de medewerkers ook wel de bonenkampioenen en natuurlijk het geweldige team van Bold Bean. Als laatste het Register op ingrediënten.
 
Wat een inspirerend kookboek, waarin zoveel mooie en gezonde gerechten staan. Waar eenieder (zie de symbolen in het boek) een verscheidenheid aan bonengerechten kan maken, let wel chef-kok gerechten. En dat we dan ook mede door meer bonen te gaan eten, de planeet ook nog eens helpen met het klimaat, is toch helemaal geweldig. Wat wil je nog meer…   

O en Amelia heeft gelijk, na het lezen van dit boek begint je bonenobsessie en het is fantastisch…  

Uitgeverij: Uitgeverij Carrera Culinair 
ISBN:  9789048874040 
Aantal pagina’s: 192 
Prijs: € 29,99  

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.