Zoektocht naar het bewustzijn – Marc Cornelisse
Hoe is het om als mens in-de-wereld te staan? Dat is de vraag die centraal staat in dit boek. In het eerste deel wordt vanuit een historisch perspectief het verband tussen de binnen- en buitenwereld van de mens in kaart gebracht. Hoe dachten toonaangevende filosofen over deze kwestie? In het tweede deel wordt op basis van twee postulaten een eigentijdse en persoonlijke visie op het gnostische principe ‘zo boven, zo beneden’ beschreven. Ook in dit deel wordt er regelmatig gerefereerd aan theorieën van grote denkers uit onze geschiedenis. Wat voor verdriet of welke teleurstelling kan er zijn voor diegene die weet dat alles in het Ene en het Ene in alles bestaat?
In Zoektocht naar het bewustzijn staat de vraag centraal hoe het is om als mens in de wereld te staan. In het eerste deel laat de schrijver dit zien aan de hand van toonaangevende filosofen zoals René Descartes, Ludwig Wittgenstein en Ulrich Libbrecht om er een paar te noemen. In dit deel citeert hij diverse teksten en legt deze uit wat ermee wordt bedoeld. Het komt erop neer dat, hoewel deze filosofen verschillende mensen zijn met net zo’n verschillende denkwijzen, zij toch uiteindelijk veel raakvlakken hebben. Vrij kort gezegd: je bent meer dan je in eerste instantie denkt te zijn, maar misschien ook weer niet. Een omschrijving van antroposofe Helena Petrovna Blavatsky – Zoals het innerlijke is, zo is het uiterlijke. Zoals het grote is, zo is het kleine. Zo boven, zo beneden – doet je dan diep nadenken, want is het simpel of juist ingewikkeld? Eerlijk, hoe meer je leest, hoe dieper je gaat nadenken en dingen tegen elkaar gaat afwegen. Soms is dat goed, maar soms moet je misschien ook maar denken ‘Het is zoals het is’.
In het tweede deel van Zoektocht naar het bewustzijn neemt de schrijver je mee in zijn denkwijze. Ook in dit deel worden de grote denkers aangehaald maar weet de schrijver zijn licht over hun epistels te schijnen. Interessant is zijn denkwijze over vibes en wat die teweeg kunnen brengen, bij jezelf maar ook bij de ander, of hoe de vibes van een ander jou kunnen beïnvloeden.
Aan de ene kant is Zoektocht naar het bewustzijn een interessant boek om te lezen, want het trekt je echt de diepte in. Aan de andere kant maakt die diepte het ook wel een beetje zware kost. Zo had ik momenten dat het boek lekker weg las en ik me er echt in kon vinden, maar waren er ook momenten dat er zoveel ‘moeilijke’ woorden worden gebruikt dat ik het soms te ingewikkeld vond worden. Op die momenten dacht ik wel eens dat als het in simpele taal was geschreven de teksten veel toegankelijker zouden zijn en dat vond ik persoonlijke een gemiste kans. Het is wellicht begrijpelijke taal voor filosofen, maar de gewone mens loopt hier tegenaan en kan zo de moed verliezen in het willen begrijpen, omdat het afschrikt. En dat is jammer, want de essentie van het boek is juist heel boeiend. Dat zie je al aan de zin waarmee de schrijver zijn boek begint: Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd. Met deze zin wordt de toon direct gezet en belooft het boek je een interessante zoektocht naar het (je) bewustzijn.
Uitgeverij: Terzijde Terzake
ISBN: 9789464812527
124 pagina’s
Prijs: € 19,95
Of bestel Van Zoektocht naar het bewustzijn via deze link:
https://www.boekenbestellen.nl/boek/zoektocht-naar-het-bewustzijn