Colorful Food – Koken met de seizoenen – Sharon de Miranda
Sharon de Miranda combineert in haar recepten diverse eetculturen, zoals de Nederlandse, Surinaamse, Antilliaanse en de Indische keuken. Ze vindt het belangrijk om met seizoensproducten te werken die, als het even kan, uit Nederland komen. Colorful Food is opgedeeld in de vier seizoenen zodat je eenvoudig een gerecht kunt kiezen dat bij de tijd van het jaar past. De recepten zijn perfect voor (grote) gezinnen, feestjes, etentjes en zondagen: de momenten die vragen om een tafel vol met lekkere en goed te combineren gerechten!
De titel zegt het al “Colorful Food”, kleurrijk eten. Sharon laat je zeker met dit boek de heerlijke en kleurrijke seizoensgerechten gerechten leren kennen. Per seizoen zijn er producten in overvloed, niet alleen ben je dan voordeliger uit, ze barsten dan ook vol van smaak en kleur. Dat is ook zeker te zien aan de echt schitterende foto’s waar het water je in de mond loopt, die gemaakt zijn door But First Salt van Nia en Kyle.
Ramon Brugman, een collega bij het tv-programma BinnensteBuiten, doet het voorwoord en spreekt vol lof over Sharon, dat ze niet alleen heel erg divers kookt, maar ook dat ze erg sociaal is. In de inleiding vertelt Sharon, hoe de liefde voor koken is ontstaan. Haar moeder heeft hier een hele grote rol in gespeeld. Het is het begin van de magische start in de liefde voor eten en koken. Sharon geeft zelfs een heerlijke playlist, voor tijdens het koken en natuurlijk het eten, die je kunt volgen op Spotify. Voordat ze met de heerlijke recepten begint, geeft ze je eerst nog enkele tips in voorraad, bewaren en opmaken. Daarnaast is er ook een korte uitleg bij de recepten.
We beginnen bij het seizoen “Zomer”, waarbij je het liefst lichte gerechten wil maken zoals: salades, koude soepen en gerechten met veel fruit. Rechts bovenaan staat het icoontje of een gerecht vegan of vegetarisch is, of dat het vlees, kip, of vis bevat. Links van ieder gerecht staan de ingrediënten en daarnaast de uitleg hoe je te werk moet gaan. Naast de overheerlijke hoofdgerechten zoals: de Nachobowl, de Rotirol, Quesedilla’s, of de Zoete aardappelburger, is er ook het recept van de maïzena koekjes, de Upside-down cake en de altijd heerlijke drankjes die je bij het gerecht kan serveren.
Bij het seizoen “Herfst” waar het iets kouder wordt en kan gaan regenen, is het het seizoen voor de pompoen, de gevulde soepen en voor het fruit wat nog niet plukrijp was in de zomer. Haar favoriete soep is Saotosoep. Maar er staat ook een heerlijk recept van lasagne van pompoenbladen of de dronken kip in. Met de sticky toffee taart en pompoenpoffertje heb je echt de lekkernij van dat seizoen, ze sluit af met de Boerenjongens.
Voor de “Winter” gaan we voor zwaarder eten: stamppotten en haar Surinaamse zuurkool. Sharon probeert dan ook desserts uit voor de zoete smaak. Haar winter gerechten die er echt zo smakelijk uitspringen zijn: Gekaramelliseerde witlof met Roquefort, Quiche met spruitjes en Hutspot met een twist. Voor de zoete smaak zijn er de ongelofelijke lekkere wentelteefjes, Tarte Tatin en vergeet natuurlijk de stoofpeertjes niet.
Met de “Lente” waar alles weer in bloei komt en de temperatuur weer wat aangenamer wordt, geeft ze je de licht knapperig en lekker malse gerechten. De Wontons gevuld met champignons, Spring Rolls, Groentepannenkoek en de Oesterzwamshoarma zijn dan ook heerlijk om in dit seizoen te eten. Voor de zoete lekkernij staan er de recepten van Bananenbrood, Semifredo met noten en Gemarineerde aardbeien bij.
In het hoofdstuk “Extra” geef ze je diverse recepten voor sauzen, producten op zuur, chutney en natuurlijk Madame-Jeanettesambal. Ze raadt je ook aan om zoveel mogelijk fruit in te vriezen, daarmee kan je de lekkerste milkshakes maken. En wat ik echt door haar ben gaan drinken zijn de “smaakwaters”, voor ieder seizoen heeft ze de meest lekkere waterdrankjes.
Als laatste geeft ze per maand en per seizoen het fruit en de groente die er dan te krijgen zijn. Haal zoveel mogelijk lokale producten uit jouw regio of verbouw zelf je eigen producten in de tuin. In het register kan je per ingrediënt en recept; per type gerecht en per gang alles terugvinden. Sharon heeft echt een uniek kookboek gemaakt, “Soulfood per Seizoen”. Eenvoudige recepten die een ieder kan maken en die ook betaalbaar zijn en met haar muzieklijst laat ze je ook nog eens swingen in de keuken, wat wil je nog meer. Kortom een kookboek wat eigenlijk iedereen in zijn keuken zou moeten hebben staan.
Uitgeverij: Terra
ISBN: 9789089898944
Aantal pagina’s: 224
Prijs: € 29,99