Een jongen met de naam kerstmis – Matt Haig
Nikolas woont met zijn vader in Finland, waar ze het niet al te ruim hebben. Wanneer Nikolas’ vader de kans krijgt om veel geld te verdienen, neemt hij die meteen aan. Hij gaat op reis naar het noorden om te helpen bewijzen dat Elfhelm, het legendarische elfendorp, echt bestaat en laat Nikolas achter bij de kwaadaardige, kinderhatende tante Carlotta. Het duurt niet lang voor Nikolas het niet meer uithoudt en op zoek gaat naar zijn vader.
Nikolas is geboren op eerste kerstdag en hij was een jongen die in geluk gelóófde, maar niet écht gelukkig was. Hij woonde met zijn vader Joel, in Finland. Ze hadden niet veel geld en Nikolas zijn moeder is overleden. Ze hadden niet veel, maar maakten er het beste van, Nicolas deed dat vooral door te fantaseren, en dan het liefst over elfen en feeën. Alles is rustig en ging zoals het ging, totdat Joel een aanbod kreeg van de koning, om mee te gaan op een expeditie om de magische staf Elfhelm te gaan zoeken met nog zes andere mannen. Het probleem is wel dat de expeditie minstens drie maanden gaat duren. Nikolas bleef dus alleen achter, helaas wel onder de zorg van zijn vreselijke tante Carlotta. Maar dat duurde niet heel veel langer dan de drie maanden die zijn vader gezegd had nodig te hebben, want wanneer de drie maanden voorbij zijn gaat hij op zoek naar zijn vader. Maar of hij die vind? Wat hij wel vind is een wereld waar iedereen benieuwd naar is.
Waarom de titel is zoals hij is, wordt snel duidelijk in het verhaal. Die lieve lieve Nikolas toch, overal kan hij het mooie of goede in zien, of althans hij probèèrt altijd het mooie in dingen te zien, omdat anders alles helemaal zo donker wordt en blijft. Het is een heerlijk apart verhaal, en terwijl je een vreemd verhaal leest (een lèuk vreemd verhaal bedoel ik hé) kom je de gewoontes uit onze kersttradities tegen. De illustraties van de hand van Chris Mould zijn heel mooi gemaakt, zwart wit, maar daarom juist ook mooi, ze geven het verhaal precies dát gevoel mee dat Haig wil bereiken. Het verhaal is niet een typisch ‘happy happy kerstverhaal’, het is behoorlijk zielig en deprimerend maar de stukjes hoop en magie worden steeds talrijker, waardoor het toch een mooi verhaal is. Tijdens het lezen van het verhaal wordt je steeds blijer dat je dit boek in handen hebt en aan het einde van het verhaal kun je niet wachten om het vervolg, ‘Het meisje dat Kerstmis redde’, te lezen.
Van dit verhaal is een film gemaakt die nu op Netflix te zien is, en daarom is de cover van deze editie ook de film editie en niet de geïllustreerde versie. Ik ga hem zeker kijken nu ik dit verhaal gelezen heb, want ik kijk nooit de film vóórdat ik het boek heb gelezen. Waarom ik dat niet doe is simpel, ik doe dat nooit omdat lezen magie is, en een film dat kàn verpesten. Een heel tof maar ook wel een beetje zielig eerste deel van deze kersttrilogie.
Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048862726
Pagina’s: 253
Prijs: €12,50