De MoMu-Collectie Antwerpen van Kaat Debo, Romy Cockx en Wim Mertens

Gepubliceerd op

MoMu – ModeMuseum Antwerpen bewaart de grootste collectie textiel, designer- en historische kleding in België en biedt een representatief overzicht van de West-Europese damesmode van de achttiende eeuw tot nu.

MODE. De MoMu-collectie Antwerpen brengt een gecureerde selectie samen, verrijkt met context, grafisch en archiefmateriaal uit de MoMu-bibliotheek. Met werk van gevestigde ontwerpers zoals Dries Van Noten, Martin Margiela, Walter Van Beirendonck, Rei Kawakubo, Yohji Yamamoto, Helmut Lang, Raf Simons en Ann Demeulemeester. Ook de jongste generatie komt aan bod met werk van onder andere Glenn Martens, Rushemy Botter & Lisi Herrebrugh en Demna Gvasalia.

In de lente van 2018 sloot MoMu voor een driejarige renovatie haar deuren, op vier september 2021 is de heropening van MoMu en de opening van de collectiepresentatie. Naar aanleiding van deze expo is de grootste modecollectie van België, gebundeld in dit ongelofelijk mooie boek “Mode MoMu-collectie Antwerpen”.

Het boek is onderverdeeld in:

Voorwoord
Het voorwoord is van Kaat Debo, Directeur MoMu van het modemuseum in Antwerpen. Er is enorm hard gewerkt om dit allemaal mogelijk te maken en het zal ook zeker een nooit voltooid werk zijn. Om maar een voorbeeld te geven, er moesten 35.000 objecten van de collectie, 2.000 van de studiecollectie en 43.000 titels van de bibliotheekcollectie geoptimaliseerd worden. Kaat Debo bedankt dan ook een ieder die dit mogelijk heeft gemaakt en/of heeft ondersteund.

De MoMu-Collectie: De kunst van het kiezen
Je krijgt een blik van het ontstaan, de geschiedenis, in hoe MoMu zich heeft ontwikkeld en het label “Belgische Mode” mee heeft gekregen. Een label die al snel in plaats van Belgisch ook internationaal werd.

Deelcollecties door Wim Mertens:
Modeafdeling Koninklijke Academie voor schone kunsten Antwerpen; onderkleding; sieraden; sportschoenen; kralen & lovertjes; kleermakerij; kant; witgoed; japonnen 1750 – 1950; textieldruk; nouveautés; streekdracht; baby & kinderkleding

De ontstaansgeschiedenis van het museum is feitelijk verbonden met de Antwerpse modeopleiding. Zo wordt de winnende collectie van het einde van het academiejaar, tijdelijk tentoongesteld in het museum. Door oud-studenten groeit ook de deelverzamelingen daar zij giften schenken in de vorm van silhouetten en/of grafisch werk. Er worden ook enkele ontwerpen die het MoMu al reeds in zijn bezit heeft getoond, van onderkleding, schoenen, sieraden, zelfs kinderkleding tot een collectie japonnen die tussen 1750 en 1950 zijn gedragen.

Deelcollecties door Brigit Ansoms & Dieter Suis:
Studiecollectie; Bibliotheek & Archief

Niet alle museumverzamelingen zijn toegankelijk voor bezoekers, dit omdat het of te broos of extra gevoelig is. Toch is er een MoMu-studiecollectie opgezet in de leeszaal van de MoMu-bibliotheek. Dit om een objectgericht onderzoek toch mogelijk te maken. Het studiemateriaal kan ook gebruikt worden bij lezingen of diverse educatieve projecten.

De bibliotheek werd in eerste instantie afgestemd op de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, maar later heeft de MoMu-bibliotheek zich uitgebreid en is er zelfs een geklimatiseerd bibliotheekdepot. In dit boek komt de verzameling van de bijzondere mode-ephemera en -documentatie uitgebreid aan bod.

Deelcollectie door Romy Cockx:
Stephen Jones Hoeden

Als pas afgestudeerd modeontwerper ontwierp Jones hoeden voor zijn vrienden om ermee uit te gaan in de Londense nachtclub Blitz. In 2002 geven de Antwerpse privéverzamelaars Geert Bruloot en Eddy Michiels een unieke collectie hoeden van de Britse hoedenmaker Stephen Jones in langdurig bruikleen aan het MoMu-Museum.

Ontwerpers door Romy Cockx:
A.F.Vandevorst; Ann Demeulemeester; Ann Salens; Anthony Vaccarello; Bernhard Willhelm; Bruno Pieters; Christian Wijnants; Delvaux; Demna Gvasalia; Dirk Bikkenbergs; Dirk van Saene; Dries van Noten; Glenn Martens; Haider Ackermann; Helmut Lang; Jurgi Persoons; Marina Yee; Martin Margiela; Olivier Theyskens; Patrick van Ommeslaeghe; Raf Simons; Rei Kawakubo; Veronique Branquinho; Walter van Beirendonck;Yohji Yamamoto

Honderden foto’s, schitterend weergegeven en in zijn eigen uniekheid van zowel Belgische als buitenlandse ontwerpers. Beroemdheden maar ook de jongere generatie ontwerpers komen aan bod. Bij iedere ontwerper staat zijn of haar verhaal, in het ontstaan, de studie die ze eventueel gevolgd hebben en de eventuele samenwerking. Van iedere designer worden bij hun items weergegeven uit welke collectie het is en het desbetreffende jaar waarin het is gemaakt.

Na lang wachten opent MoMu eindelijk weer haar deuren voor het publiek, met werkelijk een schitterende en zeer unieke collectie. De collectiepresentatie zal bij tijden wisselen om zo alles van de MoMu-collectie te kunnen tonen. Mode in een museum zal altijd een andere indruk geven, dan mode in een winkel, kledingkast, schilderij, podium, straat of in een boek. Maar toch geeft dit boek je een uniek beeld van deze bijzondere collectie. Het naslagwerk wat echt schitterend is geïllustreerd is als een soort van “Heilig Boek” voor een ieder die van designer kleding houdt, zo niet een must have voor alle modeliefhebbers, modestudenten en kunstenaars. De meest bijzondere designers staan in dit boek en de collecties zijn in samenwerking met Frédéric Boutié, Belgiz Polat en Stany Dederen fotografisch vastgelegd.

Voor meer informatie of eventueel een bezoek: https://www.momu.be/nl/mode-2021
Om eventueel een klein kijkje te nemen in het MoMu Museum: https://www.youtube.com/watch?v=RC9w_EDIlC8

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401474146
Aantal pagina’s: 443
Prijs: € 59,00

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.