De Nimfen – Alex Michaelides
Edward Fosca is een moordenaar, dat weet psycholoog Mariana Andros zeker. Maar Fosca is ongenaakbaar. Hij is professor Grieks drama aan de universiteit van Cambridge, en zeer geliefd bij zowel collega’s als studenten. Hij heeft zelfs een mysterieuze groep vrouwelijke aanhangers, die zichzelf De Nimfen noemen. Het nichtje van Mariana Andros roept de hulp in van haar briljante, maar ook getroebleerde tante als een van haar vriendinnen, die tot De Nimfen behoort, vermoord wordt. Al snel raakt Mariana geobsedeerd door Fosca. Is hij in staat om zijn studentes te vermoorden? En verklaart dat zijn passie voor Persephone en haar reis naar de onderwereld? Als er nog een lichaam wordt gevonden, wil Mariana koste wat kost Fosca’s schuld bewijzen. Ze zet alles op het spel: haar geloofwaardigheid, haar vriendschappen, en zelfs haar leven.
De spullen van Sebastian stonden er nog. Mariana kreeg het niet over haar hart om de spullen weg te doen, ook al was het al een jaar geleden. Het was nog te vers. Het advies van “Freud” bij verlies en verdriet zou zijn, laat het los. Maar Mariana leefde achter een grijze sluier ver van de levendige wereld. Mariana was in Griekenland opgegroeid, maar woonde nu in Engeland. Ze gaf groepstherapie, waardoor ze niet verplicht was om op de voorgrond op te treden. Ze greep alleen in als het gesprek stokte, om een interpretatie te geven of als het misging. In de groep die ze nu had op de maandagavond was Henry meestal de aanstichter in waarom het misging. Toch hield ze Henry in de groep, ondanks dat hij de psychologische boksbal van de groep was. Het probleem bij Henry waren zijn grenzen, die had hij niet meer en daar had hij ook een goede reden toe. Zoë belde van Cambridge en zei dat ze de tv moest aanzetten, hier begon de nachtmerrie van Mariana. Het verminkte lichaam van een jonge vrouw was in het natuurgebied Paradise gevonden. Ze was met een groot aantal messteken omgebracht. Haar verbijstering wordt nog groter als Zoë vermeld dat ze denkt dat het haar vriendin Tara is. Mariana pakt de trein, maar heeft nog steeds een raar gevoel bij hun laatste gesprek, het leek wel of Zoë iets verborgen hield? Bij het college aangekomen, komen de oude herinneringen weer naar boven. Ze ziet de beginnende studenten die worden afgezet en schakelt terug naar haar eerste keer hier op het college. Maar zo ziet ze ook de momenten met Sebastian, die nog zo voelbaar zijn. Als ze dan ineens de uniformen van de agenten ziet, verdwijnt haar glimlach. Julian een oude bekende roept haar en als hij bevestigd wat ze al denkt, wil ze maar één ding naar haar nichtje. Zoë was de dochter van Mariana’s zus en nadat haar zus en zwager bij een auto-ongeluk waren omgekomen, hadden Sebastian en Mariana de zorg over Zoë op zich genomen. Weer is er dat moment dat ze het slechte nieuws moest brengen. Bij het weerzien doet de emotionele knuffel hun allebei goed. Na lang aandringen verteld Zoë toch uiteindelijk het verhaal wat ze plechtig had geloofd geheim te houden. Mariana blijft bij een naam die Zoë noemt hangen…
De cover is door zijn eenvoud schitterend, maar ook echt passend geïllustreerd. Het heeft iets ouds, iets mysterieus, maar tegelijkertijd ook zicht op het heden. Alex Michaelides heeft met dit boek een enorme indruk op mij gemaakt. Het verhaal wordt door de ogen van Mariana verteld, maar tussendoor staan ook de gedachtegangen van de moordenaar. Doordat Mariana groepstherapeut is, geeft ze de lezer een andere kijk naar de moordzaken, wat echt fascinerend is om te lezen. Zowel de omgeving als het St. Christopher College worden zeer gedetailleerd beschreven en samen met de Griekse mythologie geeft dit alles zoveel meerwaarde aan het verhaal. Als lezer geeft Alex Michaelides je eigenlijk de perfecte inzage, zowel in de plaats delict als de verdachte personen. De thriller laat je ook als lezer echt mee zoeken naar de dader en alles wijst erop dat de verdachte het heeft gedaan. Maar Alex Michaelides weet het slot zo te draaien, dat de lezer beduusd, verbouwereerd en stil is. Dit perfect in elkaar gezet einde, zie je zo niet aankomen. Zo zijn ook alle emotionele gebeurtenissen in deze psychologische thriller zo voelbaar en tastbaar door Alex Michaelides beschreven, dat er soms een gevoel van herkenning inzit. Ook de zegswijze: “Zoek niet naar de dader, maar ga na wat zijn gedachtegang in het geheel is, waarom iemand zoiets doet, daardoor kijk je totaal anders naar het geheel. Alex Michaelides heeft een vlotte maar ook echt geweldige schrijfstijl, die ik zeker in de gaten ga houden. Hopelijk volgen er nog vele andere meesterlijke boeken van hem.
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403142012
Aantal pagina’s: 350
Prijs: € 20,99