Het boek van vergeten woorden – Pip Williams
Esme wordt geboren in een wereld van woorden. Moederloos en onbedwingbaar nieuwsgierig brengt ze haar tijd door in een schuur waar haar vader en een team toegewijde mannen woorden verzamelen voor de allereerste Oxford English Dictionary. In een houten koffer van haar vriendin Lizzie verzamelt ze woorden die verkeerd gesorteerd, weggegooid of genegeerd werden en ze geeft ze een plek in haar eigen boek van vergeten woorden. De woorden helpen Esme de wereld beter te begrijpen. Een betoverend boek over de kracht van woorden.
Het Scriptorium was gewoon een schuur in een achtertuin van een huis in Oxford, een schuur die woorden herbergde. Op een stuk papier ter grote van een ansichtkaart werd het woord geschreven en vanuit de hele wereld toegestuurd. Het kaartje ging weer in een bundeltje en dat weer in één van de honderd vakjes aan de wand van de schuur. Op één van de blaadjes stond het woord “scriptorium” omschreven als: schrijfvertrek in een klooster. Esme’s vader is daar een lexicograaf. Esme leerde de betekenis van nieuwe woorden door een voorbeeldzin die op het blaadje stond, waarin de betekenis zichtbaar werd. Haar vader gaf haar nog meer voorbeeldzinnen en Esme vond het ritueel een soort van schat zoeken, waarin de woorden het goud waren. Tegen Lizzie vertelde Esme haar geheim, het geheim van het blaadje met een woord wat zij op de vloer had gevonden. Dit woord had ze redden van de haard, want het andere woord had ze niet kunnen redden en daarvan waren de gevolgen nog zichtbaar op haar hand. Lizzie bewaarde het woord “broodslavin” in haar lege koffer. Bij het vieren van de vastgelegde woorden van A en B van Dr. Murray, is Tante Ditte er ook. Esme neemt haar mee naar scrippy, daar legt ze alles aan haar uit hoe ze hier te werk gaan. Als Esme jarig is, krijgt ze altijd twee kadootjes van Ditte, een boek en een verhaal. Het verhaal begon als Esme voorlas en bij een woord aankwam wat ze niet kende. Het verhaal ging over Iris, de moeder van Esme. Iris overleed bij de geboorte van Esme en door over haar te vertellen, kwam ze volgens Ditte weer tot leven. “Woorden zijn onze instrumenten van verrijzenis”, zei Ditte dan. Er werd nog gewerkt aan de drukproeven van de woorden met een C, waarbij haar vader vele correcties had geplaatst. Esme ziet een blaadje met oud schrift erop en vader legt uit dat woorden hun eigen geschiedenis hebben, woorden veranderen van betekenis. Haal de ch in een woord weg en de woorden zijn weer modern. Lizzie had gezien dat Esme werd gepest op school, het was of haar rare hand of haar kennis aan woorden, waarmee ze haar pesten. Een ding was zeker zodra ze weer bij het scriptorium was, voelde ze zich fijn. De meeste tijd bracht ze door onder de sorteertafel, zo stoorde ze niemand tijdens hun werk. Als de nieuwe assistent Mr Crane er komt werken, komen de woorden er weer voor in de koffer van Lizzie. Daar lagen ook de brieven van Ditte in, die Esme in de klerenkast had gevonden. In de gepolijste doos zaten de brieven van Iris en haar vader. Esme schreef haar naam in verschillende kleuren en voegde ze toe aan de doos. Nu waren ze weer samen…
Zowel in tijd als in woorden is dit boek opgedeeld:
Deel 1 1887-1896 Badding – Diskwalificeren
Deel 2 1897-1901 Dislocatie – Kyaniseren
Deel 3 1902-1907 Lap – Nystagmus
Deel 4 1907-1913 Polygeen – Smart
Deel 5 1914-1915 Speech – Sul
Deel 6 1928 Wijs – Wyandotte
Wat een bijzonder mooi verhaal is dit, vol emotie en passie, maar ook met verdriet en verlies. Een verhaal over het ontstaan van een woordenboek met een ongekuiste versie ernaast. In “Het Boek van Vergeten Woorden” staan ook de woorden van de ongeletterde. De tijd waarin het zich afspeelt heeft te maken met de vrouwenkiesrechtbeweging in Engeland, zo zie je wat vrouwen wel en niet mochten. En de tijd van de Eerste Wereldoorlog, die de levensstijl verandert en depressie met zich meebrengt. Dit alles wordt verbonden door de levenslijn van Esme, via haar zie je en ervaar je alles. Ze doet dan weliswaar achter de zijlijn mee aan het woordenboek van Dr. Murray, maar ze speelt een zichtbare hoofdrol. Het scriptorium waar alles zich bijna afspeelt, voelt voor haar als thuis. Ze groeit onbewust op met de meest schatbare woorden, woorden die haar kennis zouden verrijken. Brieven, blaadjes, tekst, dat zoiets kleins en nietig, zoveel emotie en belevenis heeft. Als lezer heb je natuurlijk al een passie voor woorden, maar in dit verhaal leer je dat voorbeeldzinnen net de extra uitleg kunnen geven. Het is heel bijzonder om zo woorden die meerwaarde te zien krijgen. Ook proef je de vormen van allerlei soorten liefde in het leven en de emotie waarmee dat is geschreven, bezorgen je soms kippenvel, zo mooi. Het is echt een meesterlijk en uniek verhaal in het ontstaan van woorden in een woordenboek.
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044359770
Aantal pagina’s: 464
Prijs: € 22,99