Het eerlijkheidsexperiment – Clare Pooley
Wat zou er gebeuren als je aan een wildvreemde de waarheid over jezelf vertelt?
Iedereen liegt over zijn leven. Wat zou er gebeuren als je aan een wildvreemde de waarheid vertelt? Dit is de vraag die de 79-jarige weduwnaar Julian Jessop stelt op de eerste pagina van een groen schrift dat hij achterlaat in een café. Op de kaft van het schriftje staat ‘Het eerlijkheidsexperiment’. Monica, de eigenaresse van het café, ziet het schrift liggen en besluit de uitdaging aan te gaan en de waarheid over haar leven in het schrift op te schrijven. Ze legt het weer terug op tafel en zo gaat het door: vijf andere mensen zullen het boekje vinden en na het lezen van de persoonlijke verhalen van anderen hun eigen waarheid op papier zetten. De wens van de oude Julian Jessop wordt vervuld op de meest onverwachte en hartverwarmende wijze.
Julian Jessop is een 79-jarige weduwnaar die zich afvraagt wat er gebeurt als mensen eens de waarheid zouden vertellen aan een wildvreemde. Hij begint zijn experiment door die vraag in een schriftje te zetten en te ‘vergeten’ in het café. Monica, eigenaresse van het café, vind het schriftje en kan het oude baasje, die ze heeft zien zitten, niet meer vinden dus besluit ze in het schriftje te kijken voor informatie. Al dat ze vindt, niet wat ze zoekt, maar wel iets daar haar interesse wekt en ze zal als eerste van de reeks vreemdelingen in het schriftje schrijven. Hazard is een jongen die niet zo van het sociale is en het liefst altijd weekend houdt, van een lijntje is hij ook niet vies en one-night stands vindt hij ook wel fijn, wel de lusten niet de lasten. De vijf vreemdelingen leren elkaar door het schriftje écht kennen. We hebben de eenzame oude Julian, de wanhopige Monica, de verslaafde Hazard, de rondreizende Australische Riley, de jonge en niet zo’n blije mama, Alice. Rondom deze hoofdpersonages lopen vele belangrijke mede-personages door het verhaal heen die het verhaal dieper maken.
Al vrij snel in het verhaal merk je wat zo’n simpel experiment met mensen kan doen, het is mooi om te lezen dat dat er is. Julian is een oude man die erg eenzaam is en dat grijpt je wel aan, het raakt je in je hart en het is ook zo’n actueel onderwerp op het moment. Alle personages hebben zo hun eigen charme en je leeft met ze mee door het verhaal heen. Het is soms een ontzettend liefdevol en vertederend verhaal om vervolgens behoorlijk pijnlijk te worden, een groot contrast net zoals het leven zelf. Het verhaal loopt soepel en is fijn om te lezen, wanneer de verhaallijnen bij elkaar komen wordt het echt één verhaal, en ook nog eens in een prachtig verhaal. Dit is echt een feel-good verhaal met soms een treurig randje, ongeplande vriendschappen komen tot stand en bijzondere gebeurtenissen zijn ook aan de orde van de dag. Het mooiste is om te lezen hoe de vijf elkaar ‘kennen’ maar niet echt kennen en elkaar gaandeweg in het verhaal elkaar wél écht leren kennen door het schriftje en de gesprekken die dat ontlokt. Tegenpolen worden vrienden en de personages veranderen, ten goede. Dit is echt een verhaal waar je heerlijk in weg kunt glijden en volop kunt genieten van het stiekeme gluren in andermans leven. Voor mij is de grote boodschap in dit verhaal dat iedereen zijn eigen verhaal heeft, zijn eigen kwaliteiten heeft en op zijn eigen manier een ander kan helpen. En niet alleen de vijf schrift schrijvers komen aan bod, ook komt Lizzie tevoorschijn, een oudere en héél nieuwsgierige dame die…. dat laatste hou ik voor me, dat mag je zelf lezen want dat is toch wel de verrassing van ‘het experiment’. Van een prachtig verhaal kom je uit bij het dankwoord en kom je erachter dat Clare veel van het personage Alice heeft, zo verteld ze zelf, alles schijnbaar perfect voor elkaar hebben maar net als Hazard, verslaafd. Net als Julian wilde ze voor de waarheid uitkomen en begon haar blog, wat uiteindelijk haar eerste boek is geworden, ’the sober diaries’. Een heel bijzonder mooi dankwoord dus, want niets is wat het lijkt in ‘het eerlijkheidsexperiment’.
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403186801
Pagina’s: 412
Prijs: € 19,99