Interview Kolja Aertgeerts
Kolja Aertgeerts is al jaren actief als schrijver en daarnaast ook als onder andere underground film- en muziekmaker, illustrator en grafisch ontwerper. Zijn boek Igor is een verhaal, gebaseerd op zijn eigen ervaringen, met een boodschap. Een verhaal waarin keuzes, het verleden en heden tegen het licht worden gehouden Tijd om eens nader kennis te maken met de schrijver van dit bijzondere boek.
Wie is Kolja Aertgeerts, de schrijver achter Igor?
Daar probeer ik ook al een tijdje achter te komen. Hij is in ieder geval niet één van de personages uit het boek, want die zijn overwegend ongelukkig.
Waar heb je de inspiratie voor Igor uit gehaald, wie of wat heeft je op het idee gebracht?
Ik had nog iets te zeggen over een bepaalde periode van mijn leven, over hoe de wereld er toen uitzag en hoe die er nu uitziet. En de maatschappij is er zeker niet hypocrieter op geworden, dus de woede kon ik zo weer uit de lucht plukken.
Igor is gebaseerd op je eigen jeugdervaringen, aangevuld met fictie. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Er is nauwelijks fictie in Igor. Zowat alles is gebaseerd op eigen ervaringen of van mensen die ik ken. Alleen in de setting heb ik enkele elementen uitvergroot tot ze een bijna symbolische rol kregen, maar dan nog zijn het allemaal aspecten van de wereld die echt bestaan.
Werd je al schrijvend een bepaalde richting in geduwd of had je voordat je begon al een duidelijke opzet in je hoofd?
Het boek schreef zichzelf van de eerste tot de laatste zin. En blijkbaar had het wel een plan voor ogen, want er zit toch een duidelijke structuur in.
Het einde van het verhaal is vrij abrupt, heb je dat bewust zo gedaan en hiermee een opening gelaten voor een eventueel volgend deel?
Het einde is echt het einde en het is abrupt omdat de lezer op dat moment een kant moet kiezen, mee of niet mee met de personages, of een derde, eigen optie? Of het hun idealisme of hun cynisme is dat op het einde overwint hangt van de lezer af, en ik hoop dat die lezer zo ook iets over zichzelf leert. Persoonlijk vind ik trouwens dat het best wel goed afloopt: de liefde overwint!
Na lang hard werken ligt je debuut Igor in de winkel. Is het geworden zoals je het voor ogen had?
Igor is heel spontaan en organisch tot stand gekomen, en ik heb het zo rauw mogelijk kunnen houden dus veel van de oorspronkelijke energie is gebleven. Ik streefde er naar om een bepaald gevoel over te brengen en een bepaalde thematiek aan te kaarten en daar ben ik denk ik in geslaagd. Dus het is geworden zoals ik vond dat het moest zijn, ja.
Heb je al reacties ontvangen, bijvoorbeeld van mensen die zich herkenden in je boek?
Ja, verbazend veel. Ik denk dat ik iets van de tijdsgeest heb kunnen vatten dat zelden uitgesproken wordt en dat er veel van mijn generatie zich daarin terugvinden. Iets oudere mensen lijken het echter vaak nogal confronterend te vinden.
Naast het schrijven ben je nog actief met tal van andere bezigheden, kun je ons hierover iets vertellen?
Ik maak al heel mijn leven grafisch werk, maar recent doe ik het echt plichtsbewust weer dagelijks. En ik ben ook met muziek en film bezig. In alles wat ik doe probeer ik onze onttoverde wereld wat te hertoveren, want we zijn er een lelijk, zinloos boeltje van aan het maken en dat pik ik niet.
Is Kolja meer een man van de muziek of van het geschreven woord?
Ik zit wel een beetje in de industrial en experimentele muziek scene. Ik maak live-visuals en videoclips voor interessante groepen en help af en toe wat bij het organiseren van optredens. Met m’n eigen muziekproject maak ik soms een soort rituele of zelfs religieuze muziek. Dit is allemaal heel underground en dat zal het ook blijven, maar ik kan er het een en ander in kwijt en kreeg er al waardering voor van artiesten die mij hebben geïnspireerd. Maar schrijven ligt me momenteel meer. Het hangt er allemaal van af wat de beste manier is om iets uit te drukken.
Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog verwachten?
Ik ga nog een paar obscure meesterwerken schrijven.