Interview met Peter Kouwenberg

Gepubliceerd op

Interview_Peter_Kouwenberg

Auteur en dichter Peter Kouwenberg schrijft al jaren gedichten en novellen. Na 45 jaar van schrijven brengt hij nu al zijn gedichten in de openbaarheid met twee dichtbundels. Sporen in de tijd bestaat uit gedichten die de auteur schreef tussen 1968 en 2012. De tweede bundel, Binnen handbereik, bevat zijn nieuwste werk. Tijd om eens nader kennis te maken met deze bijzondere man.

Wie is Peter Kouwenberg, de dichter achter Sporen in de tijd en Binnen handbereik?
Peter Kouwenberg is vooral een man die plezier beleeft aan het schrijven. Hoewel ik inmiddels 66 ben is er van stilzitten geen sprake. Zo houd ik me nog altijd bezig met de jeugdzorg en schrijf ik gedichten en feuilletonverhalen. Het is overigens nooit mijn intentie geweest om een groot schrijver te worden. Het schrijven is een ontspannende bezigheid waar ik veel plezier aan beleef en dat is voor mij het belangrijkste.

Hoe ben je er toe gekomen om gedichten te gaan schrijven?
Op mijn 16e begon ik met het schrijven van gedichten. Hierbij werd ik geïnspireerd door Gerrit Achterberg, Hans Lodeizen en Pablo Neruda, een Chileense dichter. Voor mij betekende het schrijven van gedichten het creëren van een droomwereld, mijn eigen fantasiewereld.
Op mijn 30e ben ik het management ingegaan. In die periode draaide het vooral om mijn werk in de jeugdzorg en had ik ook minder tijd om aan het schrijven te besteden. Nu ben ik in een andere leeftijdsfase beland. Ik werk nog wel voor de jeugdzorg, zij het in een adviserende rol. Daarnaast is er genoeg tijd over om met het schrijven bezig te zijn. Mijn hoofd zit nog vol nieuwe ideeën, meer dan dat ik kan verwerken, dus daar kan ik nu alle tijd voor nemen.

Wanneer je gedichten schrijft ga je daar dan echt voor zitten of komen ze meer ’tussen de bedrijven door’ in je hoofd opzetten?
Uiteindelijk ga ik ervoor zitten, maar het is een gevoel wat op komt en steeds sterker wordt. De gedichten bouwen zich in de loop van de dag langzaam in mij op als het ware. Wanneer ik er dan voor ga zitten komen ze er in één keer uit. Soms is het meteen wat ik bedoelde, maar soms moet er nog wat geschaafd worden tot het naar mijn zin is. Vaak ga ik ’s avonds zitten om ze uit te werken, maar ook wel eens tussendoor op de dag.

Beide dichtbundels zijn nu een feit, vond je het spannend toen ze voor iedereen te lezen waren?
Het was natuurlijk niet de eerste keer dat de gedichten te lezen waren, want sommige zijn al eerder verschenen in Het Cirkus dat nooit kwam en in de verzamelbundel Op Komst. Toch was het uitkomen van Binnen handbereik wel spannend omdat dit nieuwe gedichten van mij zijn. Aan beide boeken heb ik lang gewerkt en ze wel honderden keren nagelezen. Het is goed zo, het werk is klaar en ik ben er tevreden over.

Heb je al reacties ontvangen van lezers die een of beide bundels hebben gelezen?
Ja, al verschillende. De reacties zijn mooi en soms ook emotioneel. Over de bundel Binnen handbereik kreeg ik bijvoorbeeld de reactie dat het eerste deel echt hartverscheurend is geschreven en het tweede deel meer beschouwend. Fijn om te zien dat het gevoel wat ik erin heb gelegd ook zo wordt beleefd door de lezer.

Beide boeken zijn dichtbundels, is er nog een ander genre waar jij je als auteur ook wel eens aan zou willen wagen en waarom?
Het genre waar ik nu in schrijf, gedichten en novellen, ligt mij het beste. Eerder schreef ik twee novellen, Glasgerinkel en Een walvis in een teil. Daarnaast begon ik het feuilletonverhaal Hart van de luchtspiegeling op mijn weblog , daarbij maakte ik voor het eerst gebruik van social media. Het feuilletonverhaal heeft vele volgers. In december geef ik het complete verhaal weg als geschenk. De ruwe versie zet ik dan in e-book vorm online zodat men deze gratis kan downloaden.

Naast Sporen in de tijd en Binnen handbereik heb je ook twee novellen uitgebracht. Kun je ons hier iets over vertellen?
Beide novellen zijn poëtisch en fantasievol en in dezelfde gevoelsmatige sfeer geschreven als mijn gedichtenbundels. Bij novellen heb je meer de ruimte. Een gedicht is een foto, waar een novelle een film is.

Waar kies je voor als lezer zijnde, ga je dan ook voor een dichtbundel of kies je dan juist voor iets totaal anders?
Wanneer ik zelf een boek lees kies ik voornamelijk voor biografieën want daar houd ik ontzettend van. Het geeft je een kijkje in de persoon. Biografieën als die van Mozart, John Lennon en de Franse schrijver Proust hebben mij het meest geboeid.

Ben je naast het schrijven nog actief met andere bezigheden en kun je ons hierover iets vertellen?
Hoewel ik inmiddels de 65 ben gepasseerd, ben ik naast het schrijven nog steeds werkzaam voor de jeugdzorg. Inmiddels ben ik mijn eigen adviesbureau begonnen en werk ik als zelfstandig adviseur.

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog meer verwachten?
In januari zal ik op mijn weblog starten met het feuilletonverhaal Brief van een verdwaalde vriend. Daarnaast zal aankomende zomer het feuilletonverhaal Hart van de luchtspiegeling in boekvorm uitkomen. Verder zitten er nog een hele hoop gedichten in mijn hoofd, maar deze moeten eerst nog even bezinken voordat ik ze aan een uitgave toevertrouw.

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.