Interview Patricia Verlinde

Gepubliceerd op

Interview_Patricia_Verlinde_

Ze schrijft al vijf jaar en debuteert nu met de spannende Young Adult roman Het Antiserum. Waarom koos Patricia voor dit genre, geeft ze als lezer hier ook de voorkeur uit en wat doet ze naast het schrijven. En, ook niet onbelangrijk; wat kunnen we nog meer van haar verwachten? Tijd om eens kennis te maken met deze schrijfster.

Wie is Patricia Verlinde, de schrijfster achter het Antiserum?
Ik ben geboren en opgegroeid in Eindhoven. In een liefdevolle en warme familie, waarin de vrouwen in de meerderheid waren.
Toen ik 24 was ben ik voor de liefde naar Zeeland verhuisd, waar ik nu nog steeds woon samen met mijn man en twee zoontjes. En nu dus ook de andere kant van de medaille ervaar, als enigste vrouw tussen drie mannen.
In plaats van schoonheidsbehandelingentjes, winkelen en nagels lakken, draait het nu om voetbal, auto’s en stoeien.
Maar ik heb me gelukkig altijd heel snel kunnen aanpassen en kan er echt intens van genieten als ik hun zoveel plezier zie hebben.

Hoe ben je er toe gekomen deze fantasy roman te gaan schrijven?
Ik ben nu ongeveer 5 jaar bezig met schrijven. Ik ben er eigenlijk in een opwelling mee begonnen. Het eerste verhaal wat ik schreef was een thriller over een driehoeksverhouding. Het is nooit uitgegeven.
Waarom ik de tweede keer voor een Young adult fantasy roman heb gekozen kan ik niet precies zeggen. Maar ik vond het heerlijk om een Young adult boek te schrijven. Op die leeftijd is het merendeel nog redelijk onschuldig en zitten ze nog vol met dromen en verwachtingen voor de toekomst. De wereld ligt nog aan hun voeten en niets lijkt onmogelijk.
Je gaat toch met de emoties en gedachten van je karakters meeleven. Het doet je denken aan jezelf op die leeftijd.
Het fantasy gedeelte trok me ook aan omdat het je veel meer vrijheid geeft. Je bent niet gebonden aan bepaalde regels, het is jou wereld dus je kan je eigen wetten verzinnen.
Ik was vroeger al enorm verslaafd aan buffy the vampire slayer, zeg maar een beetje dat luchtige horrorgenre.

Werd je al schrijvend een bepaalde richting in geduwd of had je, voordat je begon al een duidelijke opzet in je hoofd?
Het eerste.
Na twilight werd heel het vampiergenre weer nieuw leven in geblazen. Alleen naar mijn gevoel kwam geen één boek ook maar in de buurt van Twilight. Ik denk dat het kwam omdat de boeken die ik daarna gelezen heb zich leken te focussen op hoe ze de origineelste vampier konden neerzetten. Terwijl juist die hartverscheurende verboden liefde hetgeen was waar ik en ik denk het merendeel van de twilight fans voor waren gevallen.
Dat wilde ik dus ook bereiken en daar ben ik mee begonnen.
Ik wist wel al meteen vanaf het begin de liefdesrelatie niet de enige verhaallijn mocht zijn. Ik wilde een net zo belangrijk verhaal ernaast vertellen, en dus niet zomaar als achtergrondverhaal.
Het verhaal over het antiserum is eigenlijk gaande weg ontstaan. Zelfs de ontknoping had ik niet van te voren bedacht. Op één of andere manier vielen plotseling alle puzzelstukjes op een wonderlijke wijze in elkaar.

Na lang en hard werken ligt je debuut Het Antiserum in de winkel. Is het geworden zoals je het voor ogen had?
Het wordt op dit moment gedrukt, dus ik heb het nog niet gezien.
Ik heb natuurlijk wel een goed idee over het eindresultaat.
Tijdens het schrijven had ik niet echt een voorstelling gemaakt van hoe de kaft of de opmaak eruit zou komen te zien. Toen die beslissingen gemaakt moesten worden had ik in eerste instantie wat strakkere en abstractere ideeën.
Maar uiteindelijk realiseerde ik me dat het niet alleen om mijn smaak gaat maar ook om die van mijn doelgroep, Young adult. Als ik het nu zo zie ben ik er heel blij mee, het weergeeft goed de sfeer van het boek.
Aan de tekst is eigenlijk niet heel veel veranderd tijdens het herschrijven. Elke keer als je de tekst weer helemaal doorneemt blijf je er dingen aan veranderen. Op een gegeven moment moet je zeggen, klaar is klaar en het loslaten.

Heb je al reacties gehad van mensen die Het Antiserum gelezen hebben?
Nee, buiten de uitgeverijen waar ik het naar toe heb gestuurd heb ik het eigenlijk aan niemand laten lezen.
Dat maakt het nu extra spannend, want ik heb echt totaal geen idee wat ik kan verwachten aan reacties.

Het Antiserum is een fantasy roman, is er nog een ander genre waar jij je als auteur ook wel eens aan zou willen wagen en waarom?
Dan zou het toch een thriller worden. Ik hou wel van een beetje spanning.
Maar ik moet zeggen dat het young adult/ fantasy genre me goed is bevallen, dus ik denk dat ik eerst daar nog even in verder ga.

Waar kies je voor als lezer zijnde, ga je dan ook voor een fantasy roman of kies je dan juist voor iets uit een ander genre?
De laatste tijd heb ik wel veel fantasy romans gelezen, ook omdat ik een beetje wilde weten wat daarvan op de markt is natuurlijk. Maar mijn voorkeur gaat uit naar een goede thriller van Karin Slaughter of Lisa Jackson.
Ook Carol Goodman vind ik ontzettend goed. Zij heeft o.a. Het meer van de meisjes en De zomergodin geschreven. Zij weet zo goed de sfeer in het verhaal te omschrijven dat het lijkt alsof je er midden inzit. Zij steekt voor mij met kop en schouders boven iedereen uit.
Op dit moment ben ik De laatste sterft van Tess Gerritsen aan het lezen. Ook erg spannend!

Ben je naast het schrijven nog actief met andere bezigheden en kun je ons hierover iets vertellen?
Ik heb nog twee jongen kinderen, naast het schrijven gaat al mijn tijd naar hun en mijn man.

Tot slot, wat kunnen wij van jou in de toekomst nog verwachten?
Ik ben pas net begonnen met schrijven en leer nog elke dag bij. Alles wat hierna volgt kan dus alleen maar beter worden.
Het verhaal Het Antiserum is in mijn hoofd nog niet klaar. Ik hoop hier dus nog een vervolg op te schrijven, met wendingen die het hele verhaal weer een nieuwe draai geven…

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.